Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Top OAS afgesloten zonder overeenkomst over deelname Cuba

Datum : 17/04/2012
Land : Cuba

Top OAS afgesloten zonder overeenkomst over deelname Cuba

De bijeenkomst van de leden van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) is beëindigd zonder een gezamenlijke overeenstemming over de deelname van Cuba tijdens toekomstige bijeenkomsten. De leiders konden geen overeenkomst bereiken. De Verenigde Staten en Canada uitte hun bezwaren tegen het voorstel van de Latijns-Amerikaanse Staten om Cuba toe te laten bij de volgende top, die in 2015 plaats zal vinden in Panama.

Ondanks dat de leden hierover geen overeenstemming hebben bereikt, heeft de Colombiaanse president Juan Manuel Santos, die gastheer was tijdens de bijeebkomst, ontkend dat de top mislukt zou zijn. ‘‘Wie had verwacht dat een overeenkomst bereikt zou worden over Cuba en de Falkland eilanden? Het was ons bekend dat dat hier niet zou lukken, dus er zijn geen negatieve verassingen hier’’, liet Santos weten tijdens een persconferentie na de top.

De Argentijnse presidente Fernández de Kirchner heeft de top vroegtijdig verlaten. Volgens verschillende bronnen bronnen zou ze zich geërgerd hebben aan het feit dat er geen overeenstemming bereikt werd over een verklaring waarin Argentinië gesteund werd in de claim op de Falklandeilanden.

President Santos heeft verder laten weten dat de top er in geslaagd is om een aantal discussiepunten op tafel te krijgen, die nooit eerder tijdens een top-bijeenkomst besproken zijn. Zo is er besloten om de OAS een mandaat te geven, om drugsbeleid te analyseren en te bespreken. De OAS kan op deze wijze bekijken of het huidige beleid werkt, of dat er meer effectievere en goedkoper manieren zijn om drugssmokkel en georganiseerde misdaad te bestrijden. Ook gaf Santos aan dat de top duidelijk heeft gemaakt over welke onderwerpen de landen het met elkaar eens zijn, en over welke zaken er onenigheid bestaat.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug