Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Top tien Latijns-Amerikaanse films van 2015

Datum : 30/12/2015

Top tien Latijns-Amerikaanse films van 2015

Dit jaar was een geweldig jaar voor de Latijns-Amerikaanse filmindustrie. Sinds een aantal jaren is het binnen de prestigieuze filmfestivals een soort traditie geworden om films uit Latijns Amerika op het programma te hebben. De Chileense film El club van regisseur Pablo Larraín heeft op het filmfestival in Berlijn de Zilveren Beer gewonnen en de Venezolaanse film Desde allá van Lorenzo Vigas won de Gouden Leeuw voor beste film tijdens het Filmfestival in Venetië.

Een aantal filmmakers heeft gedurfd om hun producties in inheemse talen te maken zoals de Colombiaanse film El abrazo de la serpiente van Ciro Guerra. In deze film wordt, onder andere, in Cubeo, Murui Huitoto, Ticuna en Wanano gesproken. In de Venezolaanse film Lo que lleva el río van Mario Crespo wordt het in het Spaans en in de Warao taal gesproken. Opmerkelijk is de Guatemalteekse film Ixcanul van Jayro Bustamante. Deze film wordt in zijn geheel in Kaqchikel-Maya gesproken.

Verschillende Europese filmmakers kijken over de Atlantische Oceaan om te zien welke verhalen worden verteld in deze kleine industrieën ondanks de overweldigende aanwezigheid van de Hollywood films. El Espectador, het Latijns-Amerikaanse filmtijdschrift van El País, heeft een lijst gemaakt van de top tien van 2015:

1)    El Club, Pablo Larraín (Chili)
2)    El Clan, Pablo Trapero (Argentinië)
3)    Que horas ela volta, Anna Muylaert (Brazilië)
4)    El abrazo de la serpiente, Ciro Guerra (Colombia, Argentinië en Venezuela)
5)    Desde allá, Lorenzo Vigas (Venezuela, Mexico)
6)    600 millas, Gabriel Ripstein (Mexico)
7)    El botón de nácar, Patricio Guzmán (Chili)
8)    Magallanes, Salvador del Solar (Peru, Argentinië en Colombia)
9)    Ixcanul, Jayro Bustamante (Guatemala)
10)   Lo que lleva el río, Mario Crespo (Venezuela)
    

 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug