Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Top van BRICS bespreekt oprichting ontwikkelingsbank

Datum : 26/03/2013
Land : Brazilië

Top van BRICS bespreekt oprichting ontwikkelingsbank

Op de top van vijf BRICS-landen, die deze week plaatsvindt in Zuid-Afrika, zal een van de gespreksonderwerpen zijn de oprichting van een eigen ontwikkelingsbank met de naam Planalto. De Braziliaanse president Dilma Rousseff heeft haar aanwezigheid bevestigd. 

De bijeenkomst start woensdag in Durban in aanwezigheid van de Chinese president President Xi Jinping, de Indiase premier Manmohan Singh, de Russische president Vladimir Putin, de Braziliaanse president Dilma Rousseff en de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. De besprekingen zijn gericht op de bevordering van ontwikkeling en de hervorming van internationale financiële instituten, zoals het Internationaal Monetair Fonds. Ook veiligheidsthema’s staan op de agenda. 

Maar het belangrijkste onderwerp zal waarschijnlijn de oprichting van een ontwikkelingsbank zijn, die bedoeld is voor het financieren van infrastructurele en ontwikkelingsprojecten in lidstaten en ontwikkelingslanden. Daarnaast komt er een gezamenlijk buitenlands reservefonds. Afgelopen maand zei een Zuid-Afrikaanse diplomaat dat de vijf BRICS-landen een kapitaalinvestering van vijftig miljard dollar overwogen. 

Vorige week zei de Braziliaanse minister van Handel en Industrie, Fernando Pimentel, dat Brazilië en China van plan zijn in Durban een bilateraal akkoord te tekenen om handel in hun nationale valuta te bevorderen. Met een gezamenlijk BNP van rond de 14 triljoen dollar, zijn de BRICS-landen goed voor 30 procent van de globale economische groei, sinds Goldman Sachs in 2001 de afkorting ‘BRIC’ muntte. Vorig jaar liep de handel tussen BRICS-landen op tot 282 miljard dollar. Tien jaar geleden bedroeg die handel nog mar 27 miljard dollar.  

De handel van Brazilië met BRICS-partners bedroeg vorig jaar 91 miljard dollar, in vergelijking met 7.5 miljatd dollar tien jaar geleden, aldusde Braziliaase president.

 
Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug