Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Topoverleg tussen Argentinië en Brazilië

Datum : 28/07/2011

Topoverleg tussen Argentinië en Brazilië

Komende vrijdag zal de Argentijnse presidente, Cristina Fernández de Kirchner, naar Brasilia afreizen om haar Braziliaanse ambtgenote, Dilma Roussef, te spreken. Het bezoek zal in het teken staan van de recent boven water gekomen verschillen in handelsrelaties tussen twee grootste leden van Mercosur. In mei vond de laatste ronde van het lopende handelsconflict plaats toen Brazilië niet-automatische importtarieven op auto’s, auto-onderdelen en andere items oplegde als vergelding voor soortgelijke maatregelen van Argentinië. Brazilië stelde op dat moment dat de maatregelen niet tegen Argentinië gericht waren, maar op de algemene import in de autosector die ook Aziatische, Mexicaanse, Amerikaanse en Europese leveranciers omvatten.

De bilaterale handel tussen de Mercosur-partners bereikte meer dan 33 miljard dollar in 2010 en groeit dit jaar zelfs in een sneller tempo. Brazilië en China zijn de belangrijkste handelspartners van Argentinië. Argentinië is op haar beurt een van de belangrijkste markten voor Braziliaanse gefabriceerde goederen. Naar aanleiding van de presidentiële vergadering zal een gezamenlijk communiqué ondertekend worden dat zich richt op samenwerking ruimtelijke en nucleaire technologie, alsmede financiële coördinatie en evaluatie van het beleid van beide landen in het kader van de G-20. Zowel Brazilië als Argentinië hebben herhaaldelijk verklaard dat de Mercosur een prioriteit is voor de eerste en tweede economie in Zuid-Amerika.

Bron : MercoPress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug