Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Toren met menselijke schedels onthult geheimen in Mexico

Datum : 03/07/2017
Land : Mexico

Toren met menselijke schedels onthult geheimen in Mexico

Verhalen over een toren van menselijke schedels die de Spaanse conquistadores angst aanjoegen worden al generatieslang doorgegeven in Mexico. Het zouden de hoofden zijn van verslagen krijgers, om jonge mannen te herinneren wat er zou gebeuren als ze geen gebied veroverden. Eeuwenlang lagen de schedels vervolgens verborgen onder wat ooit de hoofdstad van het Azteekse rijk was, Tenochtitlan, het huidige Mexico-Stad. Sinds twee jaar wordt er echter onderzoek naar de archeologische vondst gedaan, wat leidt tot opvallende nieuwe ontdekkingen.  

Onderzoekers vonden namelijk niet alleen schedels van jonge mannen, maar ook van vrouwen en kinderen. "We verwachten alleen mannen, en jonge mannen omdat zij normaal gesproken krijgers zijn. Van vrouwen en kinderen verwacht je niet dat ze ten strijde trekken," aldus Rodrigo Bolanos, een biologisch antropoloog die aan de opgraving werkt. "Dit is iets wat in strijd is met alles wat we dachten te weten, echt een nieuwe ontdekking."

Tot nu toe zijn 676 schedels gevonden in de Catedral Metropolitana in Mexico-Stad, die gebouwd is op de fundamenten van de Templo Mayor van de Azteken. Nog altijd zijn de onderzoekers niet bij de voet van de toren, dus er zullen waarschijnlijk nog veel meer schedels gevonden worden. Ze vormen deel van een stellage van 60 meter doorsnede, die geplaatst was in de kapel voor Huitzilopochtli, de Azteekse god van de zon, oorlog en menselijke offers. Archeologen zijn er zeker van dat dit de toren is die in 1521 beschreven werd door Andres de Tapaia, een Spaanse soldaat uit het leger van veroveraar Hernan Cortes. 

Bron : BBC, Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug