Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Trans Pacifisch Partnerschap door 12 landen getekend in Nieuw-Zeeland

Datum : 04/02/2016

Trans Pacifisch Partnerschap door 12 landen getekend in Nieuw-Zeeland

Ministers van twaalf landen hebben gisteren het Trans Pacifisch Partnerschap (TTP), een van de grootste multinationale handelsovereenkomsten ooit, in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland getekend. De ceremonie brengt dit enorme handelsverdrag, dat al vijf jaar in de maak is, een stap dichter bij de verwezenlijking. 

De twaalf landen zijn samen goed voor 40 procent van de wereldeconomie. Het gaat om de Verenigde Staten, Japan, Maleisië, Vietnam, Singapore, Brunei, Australië, Nieuw Zeeland, Canada, Mexico, Chili en Peru. De landen hebben nu nog twee jaar de tijd om het TTP te ratificeren of te verwerpen. Het plan kent naast voorstanders ook veel tegenstanders. 

Volgens premier John Key van Nieuw-Zeeland toont het TTP “het vertrouwen dat de opening en de integratie van onze markten en investeringen zal bijdragen aan de voorspoed van onze volkeren.” Na de ceremonie waren er buiten het hotel Auckland City, waar de ondertekening plaatsvond, protesten tegen het TTP. 

Verschillende deskundigen wijzen op de ernstige politieke, economische en sociale gevolgen van het TTP. Ze noemen de mogelijke aantasting van de vrije meningsuiting van burgers en het van het recht van soevereine staten hun eigen wetten te maken die tegemoet komen aan nationale prioriteiten. 

In een document dat in juli vorig jaar door Wikileaks is ontdekt, staat dat het TTP is ontworpen ten gunste van de grote transnationale bedrijven en dat deze bedrijven bovendien regeringen kunnen aanklagen en miljoenen aan schadevergoedingen kunnen eisen ten koste van de belastingbetaler. 

In tegenstelling tot wat de regering Obama beloofde, versterkt het TTP het juridische systeem dat uitspraak doet in geschillen tussen investeerders en staten (zogenaamde ISDS) en stelt het bedrijven met buitenlands kapitaal gelijk aan een soevereine regering. De Amerikaanse senator Elizabeth warren stelt dat “als de definitieve versie van het TTP ook ISDS bevat, de enige winnaars de transnationale bedrijven zullen zijn.” 

Bron : Nodal, Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug