Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Trinidad & Tobago en de strijd in Syrië en Irak

Datum : 07/02/2018

Trinidad & Tobago en de strijd in Syrië en Irak

Bij de paradijselijke eilanden van het Caribische gebied denk je niet snel aan terroristische aanslagen, laat staan aan jonge mannen die zich vrijwillig aanmelden voor de strijd in Irak en Syrië. Toch is dit laatste een grote zorg geworden van de eilanden Trinidad en Tobago. De afgelopen jaren zijn zeker zeventig jonge mannen, vaak samen met hun vrouwen en kinderen, afgereisd naar het Midden-Oosten om zich aan te sluiten bij IS. Het kleine Caribische land ligt maar liefst 10.000 kilometer verwijderd van Raqqa, de voormalige hoofdstad van het IS-kalifaat en telt slechts 1,3 miljoen inwoners. Verhoudingsgewijs behoorde het aantal mannen dat zich aansloot bij de Jihad tot het hoogste percentage ter wereld, vele malen hoger dan bijvoorbeeld de aantallen uit de Verenigde Staten en Canada, waar naar schatting ongeveer driehonderd mannen naar Syrië en Irak vertrokken.

De meesten van hen hebben het niet overleefd. Zo ook Tariq Abdul Haqq (foto). Vijf jaar geleden was hij Trinidad en Tobago’s meest veelbelovende bokser, medaillewinnaar tijdens de Gemenebest Spelen, dromend van de Olympische Spelen. Nu ligt hij ergens onder de ruïnes in Irak of Syrië, dood.

In Trinidad vormen, in grote meerderheid gematigde, moslims ongeveer 10 procent van de bevolking. Een zeer klein deel hangt extreemradicale ideeën aan. Al in 1990 lanceerde een groep die zichzelf Jamaat al Muslimeen noemde de eerste en enige coupepoging op het westelijk halfrond door de premier en een aantal parlementsleden te gijzelen. Na enkele dagen kreeg het leger de macht weer in handen, maar de imam die achter de coupepoging zat kreeg een aantal jaren later amnestie en heeft zijn preken hervat.

Trinidad’s procureur-generaal Faris Al Rawi ontkende onlangs nog dat het land een probleem heeft met religieus extremisme en denkt niet dat de eilandengroep kwetsbaarder is dan andere landen. Dylan Kerrigan, antropoloog aan de University of the West Indies, stelt dat voor veel van Trinidads rekruten religie eerder een excuus dan een motivatie was om zich aan te sluiten bij IS. Veel jonge mannen werden aangetrokken door beloften van geld en een gevoel van gemeenschap. Een imam vertelde hem dat sommigen hun reis naar het Midden-Oosten vergeleken met het lid worden van een willekeurige bende.

Terugkeren naar Trinidad lijkt voor de strijders geen optie. Gegevens over Syriëgangers worden gedeeld met de geheime dienst van de Verenigde Staten, waardoor het praktisch uitgesloten is dat zij ongemerkt de grens naar de eilanden kunnen oversteken.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug