Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Tropische bossen stoten meer CO2 uit dan ze opnemen

Datum : 01/10/2017

Tropische bossen stoten meer CO2 uit dan ze opnemen

Tropische wouden zijn zo beschadigd dat ze inmiddels meer CO2 uitstoten dan opnemen, blijkt uit onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De studie roept op om de wouden dringend beter te beschermen.

Het verlies is veel groter dan tot nog toe werd aangenomen, blijkt uit de meest gedetailleerde studie tot nog toe. De wetenschappers combineerden twaalf jaar aan satellietbeelden en lasermetingen met onderzoek op het terrein. Ze hielden niet enkel rekening met verdwijnende bossen, maar ook met de moeilijker meetbare schade aan bestaande bossen. Die lijden onder meer door selectieve houtkap, kleinschalige landbouw of de zoektocht naar brandhout.

Uit de berekening blijkt dat de tropische wouden van Zuid Amerika, Afrika en Azië, die tot voor kort een belangrijke rol speelden als opslagvat voor broeikasgassen, inmiddels samen 0,425 gigaton uitstoten – meer dan alle verkeer in de Verenigde Staten. "Deze resultaten moeten een alarmsignaal voor de wereld zijn”, zegt wetenschapper Alessandro Baccini. "We moeten onze uitstoot drastisch verminderen en tegelijk de capaciteit van de wouden om CO2 op te nemen sterk doen toenemen."

Baccini noemt de wouden de beste “technologie” die de mens heeft om CO2 uit de atmosfeer te halen. "Wouden zijn de enige veilige, bewezen, goedkope en onmiddellijk beschikbare “technologie” die we daarvoor hebben", zegt hij. "Bovendien bieden ze nog een heel scala aan andere diensten, zoals het regelen van neerslagpatronen en het bieden van levensonderhoud voor lokale gemeenschappen."

Bron : MO*,IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug