Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Tropische storm Amanda doodt 20 mensen in Midden-Amerikaanse landen

Datum : 02/06/2020
Land : El Salvador

Tropische storm Amanda doodt 20 mensen in Midden-Amerikaanse landen

Tropische storm Amanda heeft in Midden-Amerika minstens 20 mensen gedood, van wie de meesten in El Salvador, toen het door verschillende landen trok en overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakte.

In El Salvador zeiden functionarissen dat zo'n 7.000 mensen hun toevlucht hebben gezocht in 154 schuilplaatsen, omdat hevige regen en harde wind honderden huizen hebben beschadigd en wegen hebben verwoest.

"We hebben 15 doden en zeven vermisten", vertelde minister van Binnenlandse Zaken van El Salvador, Mario Duran, maandag aan verslaggevers, eraan toevoegend dat er reddingsacties aan de gang waren. Carolina Recinos, een senior assistent van president Nayib Bukele, zei dat de storm in relatief korte tijd het equivalent van "bijna 10 procent" van de jaarlijkse regenval op het land had gedumpt.

Bukele riep een noodtoestand van 15 dagen uit om het hoofd te bieden aan de gevolgen van Amanda, die naar schatting 200 miljoen dollar aan schade heeft veroorzaakt. Op zondag zeiden functionarissen dat de storm minstens 900 huizen had verwoest.

De storm kwam terwijk het land van ongeveer 6,6 miljoen mensen worstelt met de gevolgen van de pandemie van het coronavirus. Tot op heden heeft El Salvador 2.582 bevestigde infecties en 46 gerelateerde sterfgevallen gemeld. "We maken een ongekende situatie mee: een noodsituatie op het hoogste niveau bovenop een andere ernstige", zei burgemeester Ernesto Muyshondt van San Salvador.

Het parlement keurde het gebruik door de regering van een lening van $ 389 miljoen van het Internationaal Monetair Fonds goed om de pandemie en de gevolgen van de storm het hoofd te bieden.

In het naburige Guatemala meldden functionarissen de dood van twee mensen als gevolg van de storm, waaronder een jongen van negen. De regens hebben ook ten minste drie mensen in Honduras gedood, onder wie een broer en zus die met een auto in een rivier zijn geveegd, volgens de lokale autoriteiten, die melding maakten van aardverschuivingen en overstromingen in verschillende delen van het land.

Bron : Al Jazeera
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug