Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Trump draait toenadering met Cuba terug

Datum : 20/06/2017
Land : Cuba

 Trump draait toenadering met Cuba terug

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de normalisering van de betrekkingen tussen  de VS en Cuba, ingezet onder ex-president Obama, teruggedraaid. Maar enkele belangrijke pijlers blijven overeind.

Zo worden de ambassades niet gesloten, blijven directe vluchten tussen beide landen  gehandhaafd en mogen cruiseschepen nog steeds aanmeren. Grote zakenakkoorden zoals die van de Starwood-hotelketen of AirBnB om logies aan te bieden blijven ook overeind. En voor wie in de VS graag de beroemde Cubaanse sigaren en rum inslaat : dat blijft mogelijk.

Maar Amerikanen die een reisje naar Cuba willen maken, moeten zich aansluiten bij educatieve groepsreizen. Individueel toerisme wordt weer verboden. Ook beginnende Amerikaanse ondernemers zullen niet zomaar een bedrijfje kunnen opstarten in Cuba. Trump wil ook niet dat er nog zaken worden gedaan met het Cubaanse leger, maar dat heeft nu juist grote delen van de economie in handen.  

Trump kiest met zijn Cuba-beleid voor het midden. Hij komt enerzijds de haviken tegemoet die alles van Obama van tafel wilden vegen, zoals voormalig presidentskandidaat Marco Rubio, wiens ouders destijds Cuba zijn ontvlucht en die de anti-Castro ballingen in Florida vertegenwoordigt.

Maar hij komt ook tegemoet aan zakenlui, mensenrechtenorganisaties en zijn eigen kabinet, die juist zoveel mogelijk van het akkoord wilden bewaren. Alleen overgoot hij alles met een opvallend sausje van Koude Oorlogsretoriek. En die verharde toon kan ook schade aanrichten.

Bron : http://deredactie.be
Bookmark and Share


Terug