Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Trump dreigt met einde van steun aan Honduras

Datum : 17/10/2018
Land : Honduras

Trump dreigt met einde van steun aan Honduras

Onder leiding van het voormalige Hondurese parlementslid Bartolo Fuentes zijn afgelopen vrijdag ruim 1500 Hondurezen vanuit San Pedro Sula, de tweede stad van het land, te voet vertrokken naar de Verenigde Staten.

De karavaan is het gevolg van de groeiende criminaliteit en het toenemende geweld in het Midden-Amerikaanse land. Sinds de staatsgreep in 2009 is de georganiseerde misdaad sterk gegroeid en veranderde het land in een belangrijke doorvoerhaven van cocaïne naar de Verenigde Staten. Honduras is het armste land van Midden-Amerika en tevens van oudsher de belangrijkste bondgenoot van de VS. Onder meer om de cocaïnehandel te bestrijden, ontving het land vorig jaar 181 miljoen dollar aan hulp.

President Trump dreigt nu deze en andere financiële steun met onmiddellijke ingang stop te zetten als Honduras geen stappen onderneemt om de karavaan migranten tegen te houden. Maar het is onduidelijk wat de Hondurese president Juan Orlando Hernández nog kan doen, aangezien de karavaan de grens met buurland Guatemala al is gepasseerd en er geen strafbare feiten hebben plaatsgevonden. De president van Guatemala, Jimmy Morales, heeft wel actie ondernomen: hij liet de leider van de groep vluchtelingen, inmiddels aangegroeid tot meer dan tweeduizend mannen, vrouwen en kinderen, arresteren. Bartolo Fuentes wacht nu in een opvanghuis voor migranten op zijn mogelijke uitlevering.

Onder de migranten die de ruim drieduizend kilometer lange tocht maken, zijn veel kinderen. Ze overnachten in sportzalen en opvangcentra en ontvangen voedsel en drinken van lokale bewoners. Verschillende Guatemalteekse organisaties, waaronder het Pastoraat voor Menselijke Mobiliteit en het Nationaal Overleg voor Migraties in Guatemala, hebben hun overheid opgeroepen tot steun aan de reizigers. Er zouden al meer dan een miljoen Hondurezen in de VS wonen. Het precieze aantal is onbekend, omdat de meesten geen officiële status hebben.

Bron : The Guardian, El Heraldo
Bookmark and Share


Terug