Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Trump wil handelsovereenkomst met Brazilië

Datum : 01/08/2019
Land : Brazilië

 Trump wil handelsovereenkomst met Brazilië

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangegeven dat hij een handelsovereenkomst met Brazilië wil sluiten. Het lijkt erop dat zijn vriendschappelijke relatie met de Braziliaanse president Jair Bolsanero de handelstarieven tussen de twee grootste economieën van de Amerika’s kan helpen verlagen. Brasilia geeft wel aan dat de leden van Mercosur bij de tariefafspraken betrokken moeten worden.

 “We gaan werken aan een vrijhandelsverdrag met Brazilië,” deelde Trump journalisten bij het Witte Huis afgelopen dinsdag mee.

In het afgelopen jaar was de handel tussen Brazilië en de VS goed voor meer dan honderd miljard Amerikaanse dollar. De twee landen zijn dichter bij elkaar gekomen sinds Bolsonaro in januari is aangetreden als president van Brazilië. Bolsonaro’s verkiezingscampagne kwam sterk overeen met die van Trump.  “Brazilië is een grote handelspartner. Zij rekenen ons hoge invoerrechten, maar daar buiten hebben we een goede relatie,” deelde Trump journalisten mee.

Marcos Troyjo, de Braziliaanse viceminister van Economie, zei dat Brazilië “ambitieuze” doelen heeft om de handel te verbeteren en investeringen tussen beide landen te stimuleren, in het bijzonder op het gebied van infrastructuur. Troyjo gaf hierbij wel aan dat bij alle gesprekken de landen binnen de Zuid-Amerikaanse douane-unie Mercosur moeten worden betrokken. Onder andere Argentinië, Uruguay en Paraguay zijn lid van Mercosur.

De Amerikaanse Handelsecretaris Wilbur Ross zei dat het recent gesloten principeakkoord over een handelsovereenkomst tussen Mercosur en de Europese Unie mogelijke “gifpillen” moet afwenden die een akkoord met de VS in de weg kunnen staan.

De enorme Braziliaanse landbouwsector en de VS hebben regelmatig strijd over uiteenlopende thema’s. Zo moest een  dispuut over katoensubsidies in 2014 door de Wereldhandelsorganisatie worden beslecht.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug