Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Twaalf doden bij brand in gevangenis in Uruguay

Datum : 10/07/2010

In  de vroege ochtend van 8 juli kwamen twaalf gevangenen om en liepen er acht (ernstige) brandwonden op bij een brand in de gevangenis van Rocha in Uruguay. De brand was veroorzaakt door een kortsluiting in een van de cellen. De gevangenis is ongeveer honderd jaar oud. Al sinds 1996 is de gevangenis overbevolkt. Er is ruimte voor 60 gevangenen, maar er zaten er tijdens de brand 120.
Volgens de brandweer en de politie was het onmogelijk om de cellen te openen omdat het vuur zich zo snel verspreidde. Volgens familieleden van de slachtoffers is met het proberen de cellen te openen echter veel te lang gewacht. Zij zeggen dat een bewaker van hogerhand bevel had gekregen om de sloten niet te openen. Volgens de autoriteiten klopt dat verhaal niet. Justitie stelt een onderzoek in.
De politievakbond heeft ontslag van de politieleiding van het gebied geëist.  "Het is al de derde keert dat er problemen zijn in de gevangenis en de politieleiding wist daarvan, daarom eisen wij ontslag van de hele leiding."
(El Observador)
 

Bookmark and Share


Terug