Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Twaalf procent van de dieren en planten in de Pacifische Oceaan bedreigd

Datum : 24/02/2012

Twaalf procent van de dieren en planten in de Pacifische Oceaan bedreigd

Walvissen en dolfijnen, zeeschildpadden, haaien, honderden vissen en vogels, evenals een grote diversiteit aan algen, koralen en micro-organismen worden met uitsterven bedreigd. Ten minste 197 van de 16.000 bestudeerde soorten in de Pacifische Oceaan dreigen op korte termijn te verdwijnen.
Dit blijkt uit een nieuw rapport van de IUCN (International Union for Conservation of Nature). Het onderzoek beslaat het gebied in de Pacifische Oceaan van de Golf van Californië tot de kusten van Panama en Costa Rica. 

Vernietiging van het leefgebied en overbevissing zijn de oorzaken van de bedreiging, volgens de auteurs van het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Marine Ecology Progress Series. Een andere factor is het fenomeen El Niño, dat bijdraagt aan de stijging van de temperatuur van het water.
Minimaal 20 soorten zijn al verdwenen. De meest opvallende daarvan is de totoaba (Totoaba macdonaldi). Deze tweemeterlange en 130 kilo zware vis werd in het verleden vaak waargenomen in de Golf van Californië maar komt nauwelijks nog voor.

Het onderzoek moet naast de alarmerende functie ook bijdragen aan het stellen van prioriteiten die het herstel en het behoud van de soorten in de regio moet bewerkstelligen.

Bron : La Nación Costa Rica
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug