Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Twee activisten veilig, een ander vermoord

Datum : 22/02/2019
Land : Mexico

Twee activisten veilig, een ander vermoord

Op dinsdag 12 februari werden de inheemse Mexicaanse mensenrechtenactivisten Obtilia Eugenio Manuel en Hilario Cornelio Castro als vermist opgegeven. De autoriteiten kwamen snel in actie en al op zaterdag 16 februari meldde de gouverneur van de deelstaat Guerrero, Héctor Astudillo, via Twitter dat ze weer in veiligheid waren.

Letterlijk schreef hij: “Vanmorgen om 5.00 uur werden de burgers Obtilia Eugenio en Hilario Cornelio gelocaliseerd in Tierra Colorada, Guerrero, dankzij de inzet van SEDENA (het leger), het Federale Openbaar Ministerie en het Openbaar Ministerie van de deelstaat. Beiden zijn in goede gezondheid aangetroffen en zijn nu veilig. Mijn erkentelijkheid gaat uit naar de instellingen.”

Wat er precies gebeurd was en wie er verantwoordelijk waren voor de verdwijning van beide activisten van de organisatie OPIM, meldde Astudillo niet. Al op donderdag zou via een signaal van hun mobiele telefoons duidelijk geworden zijn waar ze zich bevonden. Nog onduidelijker werd de situatie toen later dat weekend via de krant La Jornada een heel andere versie naar buiten kwam van een ander lid van de OPIM, Cuauhtémoc Ramírez, tevens echtgenoot van Obtilia Eugenio.

Hoewel hij bevestigde dat zijn echtgenote in veiligheid was, samen met Hilario Cornelio, ontkende hij dat er sprake was van een actie van de Mexicaanse veiligheidsdiensten. Volgens Ramírez was hij zelf op vrijdagavond door Obtilia gebeld. Hij zou haar en ook Hilario Cornelio terugzien als hij om zes uur zaterdagochtend, alléén, op het centrale plein van Tierra Colorada zou zijn, dus zonder medewerking van welke autoriteit dan ook.

“Ik was bang en zo, maar toch ging ik naar hen toe in Tierra Colorada.” Ramírez en andere activisten beschuldigen gouverneur Astudillo er van een politiek spelletje te spelen met de levens van Eugenio en anderen: “Ze ontving al sinds november telefonische doodsbedreigingen en heeft hier meermalen aangifte van gedaan in Ayutla de los Libres. Maar niemand stak een vinger voor haar uit.”

Ook op de avond van 12 februari, toen er aangifte van de vermissing gedaan werd, had niemand van de overheid de moeite genomen contact met Cuauhtémoc Ramírez of de OPIM op te nemen. Dat laatste werd weer ontkend door gouverneur Astudillo en ook door de burgemeester van Tierra Colorada: de politie zou wel degelijk actief betrokken zijn geweest bij de opsporing van beide OPIM-activisten. In de schimmige wereld van de mensenrechten in ruraal Mexico zal het nog wel even duren voordat duidelijk is wat er met Eugenio en Cornelio gebeurd is, en waarom. Wellicht was dat vanwege haar verzet als gemeenteraadslid tegen bepaalde infrastructurele bouwwerken in Ayutla en omgeving.

In de vroege ochtend van woensdag 20 februari werd elders in Mexico, in de staat Morelos, Samir Flores Soberanes doodgeschoten. Dit gebeurde daags nadat hij zich bij een openbare bijeenkomst uitgesproken had tegen de aanleg van een stuwdam bij Huexca in die staat.

Bron : El Sol de Tampico
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug