Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Twee Caribische belastingparadijzen minder

Datum : 01/06/2018

Twee Caribische belastingparadijzen minder

De Europese Unie (EU) heeft de Bahamas en St. Kitts en Nevis van de lijst van landen en gebieden gehaald die belastingontduiking faciliteren. Daardoor staan er nu nog slechts twee Caribische landen op deze zwarte lijst.

De EU Raad voor Economische en Financiële Zaken nam deze beslissing afgelopen week in Brussel unaniem, omdat beide landen voldoende bereidheid getoond hebben om hun belastingbeleid te hervormen. De Raad prees de instelling van beide landen om met de EU samen te werken.

“EU deskundigen hebben de toewijding en de maatregelen zorgvuldig bestudeerd en zullen de implementatie daarvan nauwgezet volgen via een werkgroep die verantwoordelijk is voor het opstellen van de gedragscode”, aldus de Raad. De lijst van landen die belastingontduiking faciliteren wordt minimaal één keer per jaar opnieuw samengesteld, maar de werkgroep kan op elk gewenst moment een actualisering aanbevelen.

De laatste keer dat de lijst gepubliceerd werd, in december 2017, stonden beide landen er nog niet op. Dat gebeurde pas in maart dit jaar, tot grote verbazing van beide regeringen. In maart werden ook de Amerikaanse Maagdeneilanden op de lijst van belastingparadijzen geplaatst. Dit overzeese gebiedsdeel van de Verenigde Staten staat nog steeds op de lijst, samen met onder meer Trinidad en Tobago.

Volgens de EU levert haar lijst van belastingparadijzen een belangrijke bijdrage aan de bestrijding van belastingontduiking en aan behoorlijk bestuur wereldwijd. “Minder gebieden op de lijst is een goede maatstaf voor het succes van de lijst”, aldus Vladislav Goranov, Minister van Financiën van Bulgarije en huidig voorzitter van de Raad. “Terwijl jurisdicties over de hele wereld hun belastingregels hervormen, is het aan ons om toe te zien dat hun toezeggingen correct geïmplementeerd worden.”

Bron : Caribbean360
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug