Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Twee doden bij botsing met de militaire politie tijdens protest tegen de dam

Datum : 17/09/2020
Land : Mexico

Twee doden bij botsing met de militaire politie tijdens protest tegen de dam

Twee mensen kwamen om in een vuurgevecht met de Mexicaanse militaire politie in de buurt van een protest bij een dam, die water naar de Verenigde Staten leidt, zei de Nationale Garde. De spanningen tussen demonstranten en functionarissen liepen op in de door droogte getroffen regio.

Mexicanen in de noordelijke grensstaat Chihuahua zijn boos dat het water over de grens wordt geleid. Vorige week  dinsdag gooiden zij molotovcocktails en stenen naar de veiligheidstroepen, uiteindelijk werd de La Boquilla-dam bezet en de sluisdeuren gesloten.

Het geweld komt op het moment dat er plannen zijn om extra water naar de VS te leiden vanwege de zogenaamde "waterschuld" die Mexico heeft opgebouwd als onderdeel van een bilateraal verdrag dat het delen van water tussen de buren regelt.

De Nationale Garde zei op Twitter dat sommige van zijn agenten uit La Boquilla dinsdagavond drie mensen vasthielden die waren gevonden met traangas en een vuurwapenmagazijnen, en ze naar de stad Delicias meenamen voor verhoor.

Daar werd de Nationale Garde-eenheid beschoten door gewapende burgers. De botsing leidde tot een dode ter plaatse, terwijl een andere persoon die gewond was geraakt later in een ziekenhuis stierf.

Een getuige vertelde persbureau Reuters dat groepen inwoners in steden rond de La Boquilla-dam eerder op dinsdag in botsing waren gekomen met de troepen van de Nationale Garde. Dit nadat ze weigerden de sluisdeuren van de dam af te sluiten.

De bewoners gooiden molotovcocktails, stenen en stokken naar de veiligheidstroepen, die gekleed waren in oproeruitrusting en terugschoten met traangas, zei de getuige die de beelden toonde. Uiteindelijk bestormden de demonstranten het terrein van de dam en sloten ze zelf de sluizen.

"Voor ons is het een grote voldoening, iets om trots op te zijn, een triomf voor de mensen bij het redden van het water", zei Abel Alvarado Martínez, die een bakkerij bezit in een dorpje in de buurt van de dam.

President Andres Manuel López Obrador heeft geprobeerd de bezorgdheid van Mexicaanse boeren en kiezers in het noorden over waterrechten weg te nemen, en tegelijkertijd de delicate relaties met de VS te beschermen.

Hij  stelde vorige week voor dat de Verenigde Naties gevraagd zou kunnen worden om plannen voor watertoewijzing te analyseren, en vroeg de Chihuahua-mensen erop te vertrouwen dat hij hen niet zonder water zou laten.

Hij waarschuwde ook dat Mexico geconfronteerd zou worden met "sancties" als het water niet zou worden omgeleid, dit nadat het de afgelopen jaren een tekort had opgebouwd door meer water te ontvangen dan het heeft teruggegeven. "Vergeet niet dat er verkiezingen zijn in de Verenigde Staten", zei López Obrador.

Verschillende andere demonstraties over het delen van water met de VS dit jaar zijn gewelddadig geworden, waarbij Mexicaanse boeren waarschuwen dat de droogte betekent dat Mexico momenteel geen water mag omleiden.

Bron : Al Jazeera
Bookmark and Share


Terug