Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Twee extra politieagenten in parlement Curaçao

Datum : 05/03/2017
Land : Curaçao

Twee extra politieagenten in parlement Curaçao

Er zullen twee extra politieagenten ingezet worden tijdens parlementsvergaderingen op Curaçao. Parlementsleden is verboden om met wapens de parlementszaal te betreden. Ook zal de positie van de stoelen zodanig gewijzigd worden, dat de parlementsleden niet meer met de rug naar de deur zitten.

Dit zijn de veiligheidsmaatregelen die de voorzitter van het parlement Gilmar Pisas (zie foto) heeft genomen na het incident op 23 februari. Op die dag gaf parlementslid Jacinta Constancia (MFK) tijdens een openbare vergadering haar collega Giselle McWilliam (MAN) een klap in het gezicht. Constancia werd gelijk aan gehouden en is een week later pas vrijgelaten. Constancia wordt nog steeds verdacht van fysieke mishandeling en bedreiging.
Met deze maatregelen zal het Curaçaose parlement over acht politieagenten beschikken, om de veiligheid zowel binnen als buiten het gebouw te garanderen. “Om de rust te herstellen onder de parlementsleden zal er aan weerszijden van de hoofdingang een agent staan”, zegt Pisas.

In het verleden beschikte het parlement over 22 politieagenten, maar dit werden er zes vanwege een tekort aan politieagenten. Ondanks de extra maatregelen vindt Pisas dat de veiligheid in het parlement afhangt van de parlementsleden zelf en van niemand anders. “Wij moeten als parlementsleden eens leren de onderwerpen te behandelen en het niet meer persoonlijk te maken”, zegt de voorzitter.

Er is een brief uitgegaan naar alle parlementsleden waarin wordt aangekondigd dat de parlementszaal niet met wapens mag worden betreden. Tot nu toe was er geen verbod voor parlementsleden met een wapenvergunning om in het parlement hun wapen op zak te hebben. Volgens Pisas zijn er momenteel twee parlementsleden die een wapen dragen. Volgens Pisas zullen de parlementsleden door de parlementaire onschendbaarheid niet gefouilleerd worden. Er wordt van uitgegaan dat iedereen zich volledig aan deze regel houdt. Eergisteren werd de openbare vergadering die op 23 februari werd geschorst hervat. De extra veiligheidsregels gingen gelijk in.

 

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug