Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Twee studenten overlijden in confrontatie met Mexicaanse politie

Datum : 13/12/2011
Land : Mexico

Twee studenten overlijden in confrontatie met Mexicaanse politie

MEXICO –STAD – Twee studenten hebben maandag het leven gelaten na een confrontatie met de staats- en federale politie tijdens een gewelddadig protest dat een grote snelweg afsloot in de Zuidelijke staat Guerrero. De twee lichamen lagen in plassen met bloed op de tolweg tussen Mexico-stad en Acapulco, een stad in de staat Guerrero.

Volgens de openbare aanklager in Guerrero is een student om het leven gekomen door een kogelwond en de ander door een klap op zijn hoofd met een steen. Een groep studenten zou een bus hebben gekaapt en een benzinestation in brand hebben gestoken, waarna de politie het vuur zou hebben geopend met traangas. Vervolgens zouden er schoten zijn gelost, al is het voor onderzoekers niet duidelijk uit welk kamp deze schoten kwamen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken kwam uren na de confrontatie met een verklaring waarin de twee doden werden bevestigd en waarin de slachtoffers werden  betreurd. Ook zal er een onderzoek komen en zullen de verantwoordelijken voor het gerecht worden gebracht.

De Tlachinollan mensenrechten groep en andere organisaties hebben de moorden veroordeeld om het irrationele gebruik van geweld. Volgens de groep zou de federale politie, belast met het beschermen van de nationale snelwegen, geschoten hebben op de demonstranten. Ook zouden demonstranten zijn achtervolgd en mishandeld.  Zo’n 300 studenten van de Ayotzinapa lerarenschool begonnen het protest met de eis dat de overheid hun ‘educatieve eisen’ inwilligt. Het is echter niet duidelijk wat deze eisen zijn. 

De overheid stelde in een verklaring dat het  “ nooit publieke demonstraties belemmerd of tegengehouden heeft”. Gouverneur Angel Aguirre zou de meerderheid van de eisen hebben ingewilligd tijdens voorgaande ontmoetingen en heeft altijd open gestaan voor een dialoog.  De openbare rurale lerarenopleidingen in Mexico hebben een lange geschiedenis van radicaal activisme

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share


Terug