Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Twee Zuid-Amerikaanse voetbaltoppers veroordeeld

Datum : 23/12/2017
Land : Paraguay

Twee Zuid-Amerikaanse voetbaltoppers veroordeeld

Twee voormalige Zuid-Amerikaanse voetbalbestuurders zijn schuldig bevonden aan meerdere aanklachten bij een Amerikaans proces tegen corruptie in de sport. Zowel Jose Maria Marin, het voormalige hoofd van de Braziliaanse voetbalbond (CBF), als Juan Ángel Napout (zie foto), die leiding gaf aan het Zuid-Amerikaanse voetbalbestuur Conmebol, zijn gisteren veroordeeld.

De mannen zijn in 2015 gearresteerd. De jury in New York moet nog beslissen over het vonnis in een aanklacht tegen Manuel Borga, het voormalige hoofd van de voetbalfederatie van Peru. De jury zal na Kerstmis opnieuw bijeenkomen om te beslissen in de afpersingszaak tegen Burga.

Marin, die ook een voormalige gouverneur van São Paulo is, werd schuldig bevonden aan zes van de zeven ten laste leggingen tegen hem, variërend van het witwassen van geld tot samenzwering van overmakingsfraude.

Napout, die aan het hoofd stond van de Paraguayaanse en de regionale voetbalbond, is schuldig bevonden aan drie aanklachten - een van bedrieglijke samenzwering en twee van overmakingsfraude. Het Amerikaanse onderzoek naar corruptie bij FIFA, het voetbalbestuursorgaan ter wereld, is in mei 2015 openbaar gemaakt. Federale openbare aanklagers in New York hebben sindsdien meer dan 40 sport- en voetbalbestuurders aangeklaagd.

Vorige maand stapte de Argentijnse voormalige voetbalfunctionaris Jorge Delhon uit het leven nadat hij ervan was beschuldigd dat hij US$ 2 miljoen aan steekpenningen had ontvangen.

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug