Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Tweede presidentiële debat in Argentinië

President Macri en zijn rivaal Fernández tonen wederzijdse vijandigheid

Datum : 22/10/2019
Land : Argentinië

Tweede presidentiële debat in Argentinië

Mauricio Macri profiteerde van het tweede debat van de kandidaten om steeds weer zijn grote rivaal, Alberto Fernández, aan te vallen. De president beschuldigde de peronist, een grote favoriet na zijn ruime overwinning in de voorverkiezingen, ervan de corruptie van het Kirchnerisme en een neiging tot autoritarisme te tolereren. "Ze zijn niet veranderd", zei hij. Fernández beschuldigde Macri op zijn beurt van liegen, het begunstigen van zijn familie en het verwoesten van Argentinië. Hun aanvallen gingen verder dan de natuurlijke agressiviteit in een debat: ze lieten een diepe wederzijdse vijandigheid zien.

Macri verloor de voorverkiezingen met 16 punten. Sommige peilingen plaatsen hem nog meer in het nadeel, bijna 20 punten. Hij moest de aanval inzetten, na zijn verrassende passiviteit in het debat vorige week, en dat deed hij. Aangemoedigd door de formidabele demonstratie op zaterdag in Buenos Aires, waarin een enorme menigte enthousiaste steun bood, probeerde de president het initiatief te nemen op elk van de te bespreken punten (veiligheid, werkgelegenheid, infrastructuur, instellingen, sociale ontwikkeling en milieu). Hij hamerde in op Fernández met de corruptiezaken, achtergelaten door het mandaat van Néstor Kirchner en Cristina Fernández de Kirchner, die kandidaat staat voor het vicepresidentschap onder Fernández.

De starre opzet van het debat liet geen directe dialoog tussen de deelnemers toe. Toch slaagden Macri en Fernández erin een felle uitwisseling aan te gaan die de andere deelnemers overschaduwde. Het grofste moment kwam toen Macri vroeg hoe Alberto Fernández, stafchef gedurende het hele presidentschap van Néstor Kirchner en het eerste jaar van Cristina Fernández de Kirchner, niets wist over de corruptie die zich vlakbij voordeed. Fernandez, die al "de meer dan honderd rechtszaken" waarbij Macri betrokken is, had opgeroepen, nam zijn toevlucht tot zwaar geschut. Hij herinnerde eraan dat de president maanden geleden suggereerde dat zijn eigen vader, de oprichter van een van de grootste zakelijke groepen van Argentinië en onlangs overleden,  'een dief' was en had meegedaan  aan het systeem van te hoge prijzen en steekpenningen. "Het getuigt van een hele slechte smaak om te praten over iemand die er niet meer is", antwoordde Macri.

Het zwakste punt van Macri is de economie, en Fernández, ondersteund door de socialist Nicolás del Caño, benadrukte de groei van armoede en werkloosheid tijdens zijn ambtstermijn. "De president maakt zich weinig zorgen over de werkgelegenheid", zei hij. Macri, bijgestaan door de liberale José Luis Espert, dook in het zwakste punt van Fernández: corruptie van de Kirchners. Hij somde op wat al eerder was gezegd en snauwde naar zijn rivaal: "Het is moeilijk te geloven dat je niets zag." Fernández herinnerde eraan dat hij nog nooit door een rechtbank was opgeroepen en beet Espert toe: "U kunt me geen lessen in fatsoen geven."

Macri toont deze dagen aan dat hij beter functioneert als kandidaat dan als president. In de bijna dagelijkse mobilisaties die zijn campagne kenmerken, wil hij benadrukken dat hij een model voor het land biedt dat heel anders is dan het Peronistische model. Volgens hem belichaamt Fernández een politiek project zonder respect voor de instellingen, autoritair, ondoorzichtig (meerdere keren gebruikte hij in het debat het gebrek aan officiële statistieken tijdens het Kirchnerisme) en vijandig tegenover de persvrijheid. Fernández herinnerde eraan  dat hij interviews had gegeven aan tal van media, waaronder aanhangers van Macri, terwijl Macri ze had vermeden. Macri bedient zich vooral van berichten via sociale netwerken, als een aanvulling op zijn bijeenkomsten.

Voormalig minister van Economie Roberto Lavagna, onderworpen aan overvloedige grappen vanwege zijn leeftijd (77 jaar) en zijn gebrek aan beknoptheid, bleef enkele seconden zwijgen aan het begin van het debat. Het was een ongemakkelijk moment. Lavagna liet zich, net als de voormalig extreemrechtse militair Juan José Gómez Centurión, nauwelijks horen in de hitte van de botsingen tussen Macri en Fernández. De neoliberale Espert en de socialist Del Caño slaagden erin een sterke boodschap te lanceren die strikt gericht was op hun publiek, een minderheid in beide gevallen.

Macri sloot het debat af met een theatrale zucht over de verplichting om “te volharden dat de Kirchneristen zeggen dat ze de oplossing hebben voor de problemen die ze zelf hebben veroorzaakt”. Het ergste is dat ik nog drie weken naar hen moet blijven luisteren", zei hij, in het geval hij een tweede verkiezingsronde zou halen en een derde debat zou afdwingen. "We gaan deze verkiezingen en de geschiedenis van dit land veranderen", beloofde hij. Fernández omhelsde uiteindelijk het Kirchnerisme-erfgoed: "Op een dag kwamen we aan met Nestor en Cristina en we zetten Argentinië op de been, maar toen arriveerde Macri en hier zijn we terug bij af en moeten opnieuw beginnen", verklaarde hij.

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug