Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Tweede ronde nodig bij verkiezingen Guatemala

Datum : 08/09/2015
Land : Guatemala

Tweede ronde nodig bij verkiezingen Guatemala

Met spanning werd uitgekeken naar de verkiezingen in Guatemala op zondag 6 september, drie dagen nadat president Pérez Molina na corruptieschandalen was opgestapt en onmiddellijk daarna gearresteerd. Geen van de veertien presidentskandidaten wist al in de eerste ronde de overwinning te behalen. Het hoogst scoorden – met 96 procent van de stemmen geteld - de televisiekomiek, filmregisseur, theoloog en econoom Jimmy Morales met 24 procent en de schatrijke ondernemer Manuel Baldizón met 19 procent. Zij voeren in de tweede ronde op 25 oktober de beslissende strijd.

Hoewel veel Guatemalteken een afkeer hebben van de politiek, was de opkomst behoorlijk hoog, iets boven de 70 procent van de mensen die zich hadden ingeschreven in de kiesregisters. Wel had een tiende deel van die 70 procent een blanco of ongeldige stem uitgebracht. Jimmy Morales gold als volkomen kansloos toen een jaar geleden de kandidaten zich begonnen te melden. Na het bekend worden in 2015 van grote corruptieschandalen, die leidden tot massale demonstraties en het aftreden van eerst vice-presidente Roxana Baldetti en een paar dagen geleden president Otto Pérez Molina, begon zijn ster te rijzen. Hij komt politiek uit het niets, maar wist veel stemmen te werven als antipolitieke buitenstaander die zich afzette tegen het verrotte politieke bedrijf in Guatemala. Daarbij profiteerde Morales van zijn bekendheid als televisiekomiek. Maar wat hij werkelijk wil en kan, is onduidelijk. Volgens een politiek analist heeft hij onvoldoende politieke kwaliteiten en ook geen ondersteunende politieke organisatiestructuur om het land te leiden. Bovendien schijnt hij gesteund te worden door hardliners in het leger.

Het is ook de vraag of Morales voldoende financiën heeft – tenzij hij die nog uit duistere kringen weet te krijgen – om het in de campagne voor de tweede ronde te redden tegen Manuel Baldizón, ondernemer en multimiljonair, van wie de herkomst van zijn fortuin niet zo duidelijk is. Baldizón is een ervaren beoefenaar van de oude politiek. Bij de presidentsverkiezingen verkiezingen van 2011 moest hij het in de tweede ronde met 46 tegen 54 procent net afleggen tegen Pérez Molina. Als leider van een parlementaire fractie toonde hij zich een meester in het kopen van stemmen van andere afgevaardigden, legde hij de wetgeving van het parlement lam en speelde hij een hoofdrol bij het blokkeren van een wet die de feodale verhoudingen op het platteland aan zou pakken.

Van geen van beide kandidaten valt een duidelijke aanpak van de sociaaleconomische en politieke crisis te verwachten. Hoe de protestbeweging tegen de corruptie verder moet, is ook onduidelijk, nu de directe eisen – het vertrek van de vice-presidente en de president – zijn ingewilligd.

Lees ook het artikel over de politieke situatie  en over de presidentsverkiezingen in Guatemala op onze website.

Bron : El País, website Tribunal Supremo Electoral Guatemala
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug