Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Tweede ronde nodig voor Dilma Rousseff

Datum : 04/10/2010

Tweede ronde nodig voor Dilma Rousseff

BRAZILIË - De eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië hebben zondag geen definitieve winnaar opgeleverd. Dilma Rousseff van de Arbeiderspartij (PT) van huidig president Luiz Inácio Lula da Silva, behaalde 46,84 % van de stemmen, net geen absolute meerderheid. Ze zal het in een tweede ronde op 31 oktober moeten opnemen tegen oppositieleider José Serra, leider van de Partij van de Braziliaanse Sociaaldemocratie (PSDB), die 32,64% van de stemmen behaalde.
Dilma Rousseff zou veel stemmen verloren hebben aan de andere vrouwelijke presidentskandidate, Marina Silva, van de Groene Partij (PV), die verrassend 19,37 procent van de stemmen wist binnen te halen. Als lid van Lula’s Partido de Trabajadores was zij minister van Milieu tijdens Lula’s eerste kabinet, maar ze trad af omdat ze zich niet kon verzoenen met de milieupolitiek van de regering en maakte de switch naar de Groene Partij. Haar achterban zal  in de tweede ronde een sleutelrol spelen.
Rousseff zei in een reactie dat ze met veel lef en energie de tweede ronde ingaat. Ze dankte de huidige president Lula voor zijn steun in de eerste ronde. President Lula benadrukte dat hij er zelf ook nooit in geslaagd was om de meerderheid van de stemmen te behalen in de eerste ronde.
Gisteren trokken 136 miljoen Brazilianen ook naar de stembus om 27 gouverneurs, 512 leden van de Kamer van Afgevaardigden, 54 senatoren en kandidaten voor andere lokale functies te kiezen. Op de lange lijst van kandidaten prijkten ook de Braziliaanse ex-topvoetballers Romario en Bebeto. Beiden wonnen een zetel in de Kamer van Afgevaardigden, de Braziliaanse Tweede Kamer in de deelstaat Rio de Janeiro. Romário de Souza Faria won een zetel voor de Braziliaanse Socialistische Partij (PSB) en Bebeto, bijnaam voor José Roberto Gama de Oliveira, voor de Democratische Arbeidspartij (PDT). Romario, beroemd dankzij het wereldkampioenschap van 1994, kreeg bijna 147.000 stemmen. Dat waren er veel minder dan opiniepeilers en media hadden voorspeld.
De volgens sommigen ongeletterde, maar populaire clown 'Tiririca' heeft maar liefst 1 miljoen stemmen behaald. Hij kwam op voor de kleine Republikeinse Partij (PR) in de deelstaat Sao Paulo, de grootste van Brazilië, en is verzekerd van een plekje op het pluche in Brasilia.
(ANP/NU, El País, De Standaard, Wikipedia)
 

Bookmark and Share


Terug