Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Tweede verkiezingsronde voor Morales

Datum : 21/10/2019
Land : Bolivia

Tweede verkiezingsronde voor Morales

De Boliviaanse president Evo Morales (59) zal voor de eerste keer te maken krijgen met een tweede ronde. Hij slaagde er gisteren niet in om in de 1e termijn genoeg stemmen te behalen voor een vierde opeenvolgende ambtstermijn. Morales had 45% van de stemmen tegen 38% van de voormalige president Carlos Mesa, volgens de gedeeltelijke resultaten van de presidentiële stemming van afgelopen zondag.

De eerste inheemse leider van Bolivia is sinds 2006 aan de macht. Morales is een omstreden figuur, geprezen om zijn sociale beleid, maar bekritiseerd omdat hij ambtstermijnen heeft overschreden. Als Morales, al de langst zittende leider van Latijns Amerika, wint in de tweede ronde op 15 december, zal hij aan de macht blijven tot 2025.

Dit waren de meest onzekere verkiezingen voor Morales, met veel mensen die kwaad zijn datr hij opnieuw kandidaat is. In feite verwierpen de Bolivianen al tijdens een referendum in 2016 het voorstel van Morales om nog een termijn president te willen zijn. Maar zijn partij, de Beweging voor het Socialisme (MAS) bracht de zaak naar het Constitutionele Hof, dat bestaat uit trouwe aanhangers van Morales. Het hof besliste in het voordeel van de president,  waardoor hij voor een vierde termijn kandidaat kon staan.

Bolivianen hebben ook kritiek geuit op zijn milieubeleid, na bosbranden die vier miljoen hectare land in Oost-Bolivia verwoestten. Velen vragen zich af of een besluit van de president, dat de hoeveelheid grond die boeren mogen kappen voor landbouwproductie heeft verviervoudigd, hebben bijgedragen aan de bosbranden.

Morales, die bij alle vorige verkiezingen in de eerste ronde won, had 40% van de stemmen nodig met een voorsprong van 10 procentpunten op zijn naaste rivaal of meer dan 50% van de stemmen om meteen te winnen. President Morales wordt alom geprezen omdat hij de Boliviaanse economie heeft laten groeien en tegelijkertijd extreme armoede heeft teruggedrongen.

Veel inheemse Bolivianen blijven hem steunen en zeggen dat Carlos Mesa - die kandidaat is van de politieke alliantie Burger Gemeenschap (Comunidad Ciudadana) - de blanke  Boliviaanse elite belichaamt. Ze zetten vraagtekens bij zijn toewijding aan de armen.

In de verkiezingscampagne voerde Mesa aan dat, met dalende olie- en gasinkomsten, Bolivia “verstandiger en rationeler” moest zijn in de manier waarop het zijn geld uitgeeft, vooral omdat het land een begrotingstekort heeft van 7,8% van het BBP. Maar zijn boodschap van beperking van de uitgaven is niet populair gebleken bij arme kiezers die gestage verbeteringen in hun kwaliteit van leven onder president Morales hebben gezien.

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug