Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

UBA onder de elite

Datum : 12/06/2020
Land : Argentinië

UBA onder de elite

Het begrip Ibero-Amerika kan verwijzen naar die landen in de Amerika’s waar Spaans of Portugees gesproken wordt, maar ook naar deze landen plus de voormalige kolonisatoren op het Iberisch schiereiland, Spanje en Portugal.

De Universiteit van Buenos Aires (UBA) kondigde met enige trots op haar website aan dat ze in de QS-lijst voor 2021 de beste openbare ‘Ibero-Amerikaanse’ universiteit was en zich met een 66e plek onder de elite van wereld schaarde.

Ook herinnert de UBA er in dat bericht aan dat haar onderwijs gratis is en dat ze al zes keer op rij elk jaar een paar plaatsen is opgeklommen in deze lijst. Hoewel niet helemaal onomstreden, wordt de QS ranglijst beschouwd als een van de drie invloedrijkste ranglijsten van universiteiten wereldwijd. De lijst wordt samengesteld door het Britse bedrijf Quacquarelli Symonds (QS).

Volgens de UBA heeft ze deze positie te danken aan onder meer haar heldere doelstellingen en een strategie die wetenschap en technologie in dienst plaatst van inclusieve, duurzame en soevereine ontwikkeling.

Met betrekking tot de kwaliteit van haar onderwijs scoort de UBA zelfs nog beter: met een 49e plek wereldwijd is ze de enige Latijns-Amerikaanse (dus niet: Ibero-Amerikaanse) instelling voor hoger onderwijs in de top-100. Rector Alberto Barbieri noemt de positie op de QS-lijst een erkenning van het werk van alle studenten, docenten, onderzoekers en anderen. Zijn universiteit scoorde goed op ontwikkeling en internationale samenwerking, vooral op het gebied van corona-onderzoek.

Andere prominente universiteiten uit Latijns Amerika zijn de Mexicaanse UNAM op positie 100 en de Universiteit van São Paulo op een 115e plek. Ter vergelijking, de TU Delft staat op een 57e positie en de Universiteit van Amsterdam op 61. De top-tien wordt gedomineerd door instellingen in de Verenigde Staten.

Bron : UBA, topuniversities.com
Bookmark and Share


Terug