Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Uitbarsting Calbuco vulkaan in Chili

Datum : 23/04/2015
Land : Chili

Uitbarsting Calbuco vulkaan in Chili

In het zuiden van Chili is de Calbuco vulkaan voor het eerst in 42 jaar uitgebarsten. De vulkaan staat in een dunbevolkt gebied, zo'n 1000 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Santiago, vlakbij de toeristenstadjes Puerto Montt en Puerto Varas. Gisteren begon de vulkaan grote aswolken te spuwen. 

In een straal van 20 kilometer rondom de vulkaan zijn bewoners geëvacueerd. Het zou tot nu toe gaan om zo'n 4000 mensen, aldus autoriteiten.President Michelle Bachelet zal vandaag naar het gebied afreizen. Tot nu toe zijn er nog geen doden of gewonden gevallen. Minister van Binnenlandse Zaken Rodrigo Penailillo benadrukt dat mensen moeten evacuëren. 

Autoriteiten zeggen dat de uitbarsting als een verassing kwam. De vulkaan stond niet onder speciaal toezicht. Naast de grote aswolken heeft de vulkaan nog geen rotsen of lava uitgestoten. De wind blaast momenteel de as naar Argentinië. 

De Calbuco barstte voor het laatst uit in 1972. Hij wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste van Chili's 90 nog actieve vulkanen. De reden daarvoor is dat het risico op een zogeheten pyroclastische stroom hoog is bij deze vulkaan. Dit is een stroom van verhit gas en stenen dat alles op zijn weg verwoest en snelheden van zo'n 200 a 300 kilometer per uur kan bereiken. Dit is een van de meest verwoestende effecten van een vulkaanuitbarsting. 

LATAM airlines heeft vluchten van en naar Puerto Montt gecanceld. Ook scholen in de omgeving van de vulkaan zijn gesloten. 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug