Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uitbraak Hantavirus in Chili

Datum : 09/02/2012
Land : Chili

Uitbraak Hantavirus in Chili

De Chileense overheid heeft deze week een openbare waarschuwing uitgegeven voor de uitbraak van het Hantavirus, dat al drie mensen heeft gedood en ten minste tien anderen heeft besmet. Volgens het Chileense Ministerie van Volksgezondheid hebben bosbranden in de zuidelijke regio’s Bio Bio en Araucania ratten uit hun normale leefgebied verdreven naar plaatsen waar mensen wonen. Het Ministerie vreest dat dit tot een groter probleem kan leiden.

De uitbraak begon in de El Manzano gevangenis, waar twee gedetineerden aan het virus zijn overleden en tien anderen onder observatie zijn geplaatst. Zondag kwamen de autoriteiten erachter dat twee werknemers van de gevangenis nu ook symptomen hebben. Een derde persoon die aan het kamperen was buiten Concepción is inmiddels aan het virus overleden.

Het Hantavirus verspreidt zich niet tussen mensen. Blootstelling aan uitwerpselen en urine van ratten veroorzaakt echter dat mensen het virus kunnen oplopen. Vroege symptomen zijn vergelijkbaar met de griep, zoals koude rillingen, koorts en spierpijn. Het virus kan zich snel verspreiden wat kan leiden tot long- en nierfalen. Zodra het virus de longen bereikt, is de overlevingskans minder dan vijftig procent.

In Bio Bio zijn de autoriteiten begonnen met het uitdelen van chloorpakketten, ademhalingsmaskers en pamfletten aan omwonenden van de gevangenis in de hoop de uitbraak te controleren.

Bron : MercoPress, The Guardian
Bookmark and Share


Terug