Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uitdagende Guaidó verwelkomd als held

Datum : 05/03/2019
Land : Venezuela

Uitdagende Guaidó verwelkomd als held

Juan Guaidó, de oppositieleider en zelfbenoemde president van Venezuela, ontving een heldenwelkom van duizenden met vlaggen zwaaiende aanhangers die "Ja, je kunt het!" riepen. Afgelopen maandag keerde hij terug naar de Venezolaanse hoofdstad Caracas. Daarmee trotseerde hij de dreiging van arrestatie door president Nicolás Maduro.

"We kennen de risico's, dat heeft ons nooit gestopt. Het regime, de dictatuur moet dat begrijpen” vertelde een uitdagende Guaidó, die door meer dan vijftig landen is erkend als waarnemend president. "We zijn sterker dan ooit, laten we doorgaan op straat met demonstraties."

Aanhangers, media en diplomaten uit hem bevriende landen omringden Guaidó bij zijn aankomst op de internationale luchthaven in Caracas, voordat hij de stad inliep voor een tumultueuze thuiskomst door duizenden supporters. Daar kondigde Guaidó een nieuwe protestmars aan voor zaterdag om de druk op Maduro op te voeren. "Heel Venezuela zal terugkeren naar de straat. We zullen geen seconde rusten voordat de vrijheid is bereikt", zei hij. Venezolanen met vlaggen, kruisen en portretten van hun jonge leider zongen: "Guaidó! Guaidó! "En" Ja, je kunt het! "

Vlak voor zijn aankomst stuurde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence een waarschuwing naar Maduro om de veiligheid van Guaidó te waarborgen en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo begroette later zijn "veilige terugkeer". "Elke dreiging, geweld of intimidatie tegen hem zal niet worden getolereerd en zal snel beantwoord worden", schreef Pence op Twitter. Pompeo zei in een verklaring dat "de internationale gemeenschap zich moet verenigen en aandringen op het einde van Maduro's wrede regime."

Guaidó verliet Venezuela tien dagen geleden in een niet-geslaagde poging om de wanhopig benodigde humanitaire hulp in Colombia naar Venezuela te brengen. Hij ging toen op tournee door regionale bondgenoten Colombia, Brazilië, Argentinië, Paraguay en Ecuador. De terugkeer van Guaidó in Venezuela vormt een directe uitdaging voor de socialistische Maduro, die had gezegd dat de oppositieleider berecht zou worden als hij terugkeerde.

Maduro moet beslissen Guaidó te arresteren omdat hij een reisverbod heeft getrotseerd – waarmee hij een sterke internationale veroordeling uitlokt – of hem toestaan ongehinderd het land in en uit te gaan, wat zijn eigen autoriteit zou ondermijnen, aldus analisten. "Ze zullen ons niet tegenhouden met bedreigingen, we zijn sterker en meer verenigd dan ooit en kijken naar de toekomst", vertelde Guaidó zijn aanhangers, terwijl hij zijn paspoort omhoog hield in een boodschap van verzet tegen Maduro's regering. Andere demonstraties vonden overal in Venezuela plaats zonder grote incidenten.

Het opperbevel beloofde absolute loyaliteit aan Maduro en het leger heeft de grens geblokkeerd om de toegang tot humanitaire hulp te voorkomen. Guaidó heeft gezegd dat zo'n 300.000 mensen het risico lopen te overlijden zonder die voedsel- en medicijnenvoorraden. Hij herhaalde zijn oproep aan de strijdkrachten om Maduro in de steek te laten en de gewapende burgermilities van het regime, bekend als "colectivos", in toom te houden.

Maduro geniet sterke steun van Rusland, dat Washington beschuldigt van interventionisme, en China, dat bezorgd is over het lot van miljarden dollars aan leningen aan Maduro's regime. De president waarschuwde vorige week dat Guaidó "de wet zou moeten respecteren" en bij zijn terugkeer "een proces tegemoet kon zien."

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug