Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Uitgestorven reuzenschildpad blijkt nog te leven

Datum : 23/02/2019
Land : Ecuador

Uitgestorven reuzenschildpad blijkt nog te leven

Op het Galapagoseiland Fernandina is een reuzenschildpad gevonden van een soort die al ruim honderd jaar uitgestorven zou zijn, meldt de Ecuadoraanse minister van Milieu Marcelo Mata. De minister plaatste op Twitter een foto van de grote schildpad, die een vrij glad schild en een lichtroze snuit heeft.

Tijdens een expeditie van natuurbeschermers en de Galápagos Park Authority is dinsdagavond een vrouwtje van de Chelonoidis phantastica ontdekt. Dit is een ondersoort van de galapagosreuzenschildpad. Het dier, ook bekend als de Fernandina reuzenschildpad, was al sinds 1906 niet waargenomen. Omdat er sinds dat jaar geen duidelijke tekenen van leven meer waren, werd gevreesd dat het dier was uitgestorven. Wetenschappers gingen ervan uit dat de schildpad was verdwenen als gevolg van vulkaanuitbarstingen. Dit blijkt dus niet te kloppen.

De Ecuadoraanse Galapagoseilanden staan bekend om de vele zeehagedissen, landleguanen en reuzenschildpadden. Een van de bekendste zeeschildpadden was Lonesome George, die in juni 2012 op ongeveer honderdjarige leeftijd zijn laatste adem uitblies. Hij was de laatste schildpad van een groep die afkomstig was van het eiland La Pinta.

Bron : ANP, NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug