Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Uitkeringen in de strijd tegen corona

Datum : 03/04/2020
Land : El Salvador

Uitkeringen in de strijd tegen corona

Ook in El Salvador maakt het coronavirus slachtoffers. Niet alleen telt het land 46 patiënten (3 april), waarvan er twee overleden zijn, maar de beperkende maatregelen die de overheid ingesteld heeft maken ook op economisch gebied slachtoffers.

Daarom heeft de regering van president Nayib Bukele Ortez driehonderd Amerikaanse dollar (de munteenheid van het land) per persoon beschikbaar gesteld voor hen die door teruglopende inkomsten in de problemen gekomen zijn. Mensen zonder bankrekening stonden vanaf maandag in de rij om het geld contant in ontvangst te kunnen nemen.

Inmiddels hebben 478.997 personen deze uitkering opgehaald, waardoor de totale kosten van deze operatie tot op heden op 143,7 miljoen dollar uitkomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken schat dat er zaterdag 4 april al zo’n 800.000 mensen hun geld opgehaald zullen hebben. Het ministerie sprak haar erkentelijkheid uit over de medewerking van de bankensector om het geld bij de mensen te krijgen.

In totaal heeft de overheid vierhonderdvijftig miljoen dollar beschikbaar ter ondersteuning van anderhalf miljoen gezinnen die zich sinds 21 maart gedwongen in thuisquarantaine bevinden. Het land doet er alles aan om de mensen thuis te houden om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Rolando Castro, minister van Werkgelegenheid, verklaarde dat de banken in sommige gevallen de uitstaande schulden van mensen verrekenden met de uitkering. Dat is niet de bedoeling, aldus Castro, en het ministerie zal hierover in contact treden met de financiële sector.

President Bukele kondigde zelfs sancties aan tegen die banken die zich hieraan schuldig gemaakt hebben. In een presidentiële boodschap verspreid via sociale media kondigde hij aan dat banken die geld achterhouden hebben, “de mensen thuis zullen moeten opzoeken om hen het gestolen geld alsnog te overhandigen en dat ze zich in het openbaar dienen te verontschuldigen op straffen van sluiting”.

Bron : La Prensa Gráfica
Bookmark and Share


Terug