Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uitlevering drugshandelaar breekpunt tijdens ontmoeting Santos en Chávez

Datum : 01/04/2011

Uitlevering drugshandelaar breekpunt tijdens ontmoeting Santos en Chávez

Tijdens de ontmoeting van president Santos van Colombia en president Chávez van Venezuela vandaag in Cartagena, zal een van de belangrijkste onderwerpen de uitlevering door Colombia van drugshandelaar Walid Makled aan Venezuela zijn. Makled werd op 10 augustus 2010 gearresteerd in Cúcuta en sindsdien hebben ook de VS uitdrukkelijk gevraagd om uitlevering. De VS willen hem berechten voor drugshandel, maar belangrijker lijkt te zijn dat ze Makled zien als belangrijke informatiebron. Hij zou cruciale informatie hebben over betrokkenheid van hoge functionarissen en militairen in Colombia bij de drugshandel.

Het heeft er echter alle schijn van dat Santos vandaag met Chávez een akkoord bereikt over de uitlevering. De relaties tussen beide landen zijn de laatste tijd flink verbeterd, zeker nadat Chávez enkele personen van de rebellengroeperingen FARC en ELN had uitgeleverd aan Colombia. In de woorden van Santos, zijn de relaties tussen Colombia en Venezuela “radicaal veranderd”.

Behalve over de uitlevering van Makled, zal het vandaag daarom ook gaan over een commercieel akkoord tussen beide landen. Hier is enige haast bij geboden aangezien Venezuela met ingang van 21 april geen deel meer uitmaakt van de Comunidad Andina (CAN). Een akkoord lijkt echter nog ver weg, aangezien Venezuela een voorkeur heeft voor een goed geadministreerde handel zonder grote deficits, terwijl Colombia juist een open markt nastreeft met weinig regels en die gunstig is voor bedrijven en ondernemers.

Bron : El Tiempo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug