Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uitspraak in grensconflict tussen Nicaragua en Costa Rica

Datum : 11/03/2011

Uitspraak in grensconflict tussen Nicaragua en Costa Rica

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft Costa Rica en Nicaragua beide opgeroepen om hun militaire, politie- en civiele eenheden buiten de betwiste grensregio langs de San Juan rivier te houden. Costa Rica claimde vorig jaar dat Nicaragua illegaal troepen en ingenieurs naar Costaricaans territorium stuurde om delen van de rivier uit te baggeren.

Het Hof heeft deze claim echter naast zich neergelegd aangezien er niet genoeg bewijs is dat dit een onherstelbaar risico op schade van het Costaricaanse milieu creëert. Volgens de Nicaraguaanse Ambassadeur te Nederland, Carlos Arguello-Gomez, is Nicaragua erg tevreden met het resultaat en is het tijd dat de “Costaricanen eindelijk hun mond houden”. Hij beaamde daarnaast dat hij in overleg met de Nicaraguaanse president, Daniel Ortega, nu een aanklacht tegen Costa Rica gaat voorbereiden.

De Costaricaanse Minister van Buitenlandse Zaken was op zijn beurt ook positief over de uitspraak, omdat beide landen de dialoog over het grensconflict stap voor stap kunnen hervatten. Hij bejubelde de uitspraak dat Costa Rica civiele troepen naar de betwiste regio mag sturen om potentiële schade van de internationaal beschermde wetlands in het gebied te monitoren. De San Juan rivier is al jaren een bron voor frictie tussen de twee landen en het Internationaal Gerechtshof moet nog steeds een definitieve uitspraak over het territoriale geschil doen.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug