Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uitspraak Mediawet pas na verkiezingen

Datum : 16/10/2013
Land : Argentinië

Uitspraak Mediawet pas na verkiezingen

Het Argentijnse Hooggerechtshof dat de Mediawet-zaak behandelt, doet pas na de verkiezingen van 27 oktober een uitspraak. Dit heeft de voorzitter van het hof, Ricardo Lorenzetti, gisteren verklaard. In een toespraak op een universiteit in de hoofdstad benadrukte Lorenzetti dat “het hof boven de partijen staat en een stabiliserende rol speelt. Het hof kiest daarom nooit partij.”  

Volgens commentatoren is de toespraak een reactie op berichtgeving eerder deze week in de Argentijnse krant La Nación, de Spaanse El País en het Noordamerikaanse The Wall Street Journal. Die melden dat Argentijnse overheidsfunctionarissen de laatste weken achter de schermen druk uitoefenen op leden van het hof om vóór de verkiezingen van 27 oktober de uitspraak in de Mediawet-zaak in het voordeel van de overheid te beslechten. In een commentaar schrijft El País dat “ondanks een stijgende impopulariteit poogt de regering van Kirchner de rechtspraak naar haar hand te zetten en het vrije woord in te dammen.”

In de Mediawet-zaak staan de overheid en de mediagroep Clarín tegenover elkaar. De overheid eist dat omwille van een gevarieerder nieuwsaanbod Clarín enkele van haar tv-zenders verkoopt. Clarín weigert dit en beroept zich op de vrijheid van meningstuiting. 

 
Bron : La Nación
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug