Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uitspraken Ortega baren Nicaraguaanse bisschop zorgen

Datum : 19/07/2011
Land : Nicaragua

Uitspraken Ortega baren Nicaraguaanse bisschop zorgen

De Nicaraguaanse president Daniël Ortega gebruikt in de campagne voor zijn herverkiezing zoveel religieuze symboliek dat zelfs de katholieke kerk nu heeft gewaarschuwd dat de scheiding tussen kerk en staat niet in gevaar moet worden gebracht.

Vier maanden geleden, toen Ortega zijn veelbesproken herverkiezing aankondigde, riep hij op tot een campagne die gebaseerd zou zijn op ideeën. Nu blijkt dat zijn campagne vooral is gebaseerd op religieuze uitspraken en zweverige oneliners als “We are love, peace and life.” Zelfs de jaarlijkse viering van de sandinistische revolutie op 19 juli is meer religieus geworden dan revolutionair, zo getuigen de uitspraken van Rosario Murillo, de vrouw van Ortega: “De 19de juli- viering is als één grote kerkdienst, een revolutionaire kerkdienst waar we zullen zingen en ons zullen vervullen met de God van de armen en liefde voor onze medemens”. 

In de afgelopen maanden heeft de normaal sterk aanwezige politieke retoriek van Ortega plaatsgemaakt voor religieuze retoriek. Ortega schreef zelfs een weersverandering toe aan goddelijk ingrijpen. De religieuze verheerlijking gaat zelfs de leiders van de katholieke kerk nu te ver. Ze zijn bang dat de scheiding tussen kerk en staat door het gedrag van Ortega diffuus wordt. De bisschop van Managua, Silvio Báez, geeft in de Miami Herald aan dat een overheid geen reden heeft om christelijk te zijn en dat “als ik geen christen was geweest, ik niet onder een christelijke overheid had willen leven”. 

Hoewel Ortega tijdens zijn regeerperiode in de jaren tachtig niet bekend stond als een toegewijde katholiek, manifesteert hij zich samen met zijn vrouw de laatste jaren steeds nadrukkelijker als een sterk religieuze persoon.

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share


Terug