Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Unasur heeft nieuwe algemeen secretaris

Datum : 13/06/2012

Unasur heeft nieuwe algemeen secretaris

De voormalige Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Alí Rodríguez (2004/2006), heeft de post van algemeen secretaris van de Unasur overgenomen van María Emma Mejía, voormalig Colombiaans minster van Buitenlandse Zaken (1996-1998). Ze was algemeen secretaris van Unasur sinds mei 2011. De overdracht vond plaats in Bogotá, in aanwezigheid van de Colombiaanse president Santos en de Paraguayaanse president Lugo.

“Vandaag de dag hebben we een sterker verbond”, zei president Santos, die toegaf dat hij bij de oprichting van de Unasur sceptisch was. “Maar je moet je fouten toegeven en ik geef toe dat ik het verkeerd zag.” Ook prees hij de nieuwe algemeen secretaris. “Unasur steunt democratie, geen geweld en terrorisme, Daarom is het belangrijk dat we vandaag het secretariaat overdragen aan Alí Rodríguez.”

Rodríguez beloofde werk te maken van de integratie van energie en de instandhouding van de natuurlijke hulpbronnen van de regio. Ook wil hij de armoede in Latijns Amerika verlagen, wat betekent dat “de mens de focus is van alle beslissingen.”

Mejía en Rodríguez werden in 2011 gekozen om ieder na elkaar een jaar de post van algemeen secretaris te bezetten. Dit gebeurde na de dood van de vroegere algemeen secretaris en voormalig Argentijnse president Néstor Kirchner in oktober 2010.

Voorafgaand aan de ceremonie hielden de twaalf minister van Buitenlandse Zaken van de Unasur een speciale vergadering. President Lugo woonde de ceremonie bij, omdat Paraguay dit jaar het voorzitterschap heeft van Unasur, waarvan Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Chili, Ecuador, Guyana, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela deel uitmaken.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug