Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Uniek visvangstritueel van Amazonestam vermoedelijk voor het laatst

Datum : 28/03/2011
Land : Brazilië

Uniek visvangstritueel van Amazonestam vermoedelijk voor het laatst

De uitvoering van het jaarlijkse visvangstritueel van de Amazonestam Enawene Nawe wordt bedreigd door de planning van aanleg van tachtig hydro-elektrische stuwdammen in het stroomgebied van de Juruena rivier. Dat meldt Survival International, een organisatie die opkomt voor de rechten van inheemse volkeren.

Het bijzondere ‘Yãkwa’-ritueel van de Enawene Nawe wordt door het Braziliaanse ministerie van Cultuur officieel erkend als een deel van het nationale erfgoed. In 2009 echter kon het ritueel voor het eerst niet uitgevoerd worden, omdat de stam nauwelijks nog vis aantrof in de rivieren. De Enawene Nawe kregen te kampen met een rampzalig voedseltekort en het dambouwbedrijf werd gedwongen om 3000 kilo vis te kopen voor de stam. In 2010 was opnieuw sprake van een laag visbestand.

Tijdens het Yãkwa-ritueel brengen de Indianen meerdere maanden door in het oerwoud, waar ze kunstig gevlochten dammen aanleggen in de rivier om de vis te vangen. De vis wordt gerookt en vervolgens in kano’s vervoerd naar de nederzettingen. Het ritueel is een onmisbaar spiritueel aspect van deze inheemse cultuur, en van vitaal belang voor hun voedselvoorziening omdat de stam zich onthoudt van vlees, een uniek verschijnsel in het Amazonegebied.

Protesten van de stam, die onder meer wegblokkades opwierp, mochten tot dusverre niet baten. Stephen Corry, directeur van Survival International, verklaarde vandaag: "Het is bittere ironie dat het ritueel, sinds kort officieel erkend als een onderdeel van het Braziliaanse erfgoed, vermoedelijk op korte termijn zal verdwijnen. Het voortbestaan van de gehele Enawenecultuur en hun levenswijze staat op het spel."
 

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug