Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uribe en Capriles aangeklaagd in Colombia

Datum : 17/05/2013
Land : Colombia

Uribe en Capriles aangeklaagd in Colombia

In Colombia zijn voormalig Colombiaans president Álvaro Uribe en Venezuela’s oppositieleider Henrique Capriles aangeklaagd voor het verstoren van export naar Venezuela en het destabiliseren van de regering. Volgens de aanklacht zou Capriles, Uribe en zijn voormalig adviseur ontmoet hebben in November 2011 om een verstoring van de export naar Venezuela te plannen om zo de regering van Venezuela te destabiliseren. 

De Colombiaanse en Venezolaanse politici zouden voortdurend Colombiaanse exporteurs en Venezolaanse importeurs benaderd hebben om hen te proberen te overtuigen om te stoppen met de handel om zo schaarste te veroorzaken in supermarkten van Caracas. Begin deze week erkende de Venezolaanse president Nicolás Maduro dat er een tekort is aan bepaalde basislevensmiddelen in zijn land. Hij gaf toen ook de schuld aan een grote levensmiddelenindustrie die in handen is van de oppositie. Volgens Maduro is er bewijs dat dit bedrijf de productie van bepaalde producten verminderd heeft om tekorten te veroorzaken. 

De claim dat Uribe en Capriles hierachter zouden zitten werd ondersteund door een audiofragment dat op de Colombiaanse nieuwssite CM& samen met een artikel te vinden was. Het artikel en het audiofragment verdwenen later van de site, maar het Venezolaanse televisiestation TeleSur heeft nog steeds een kopie van de audio die gemaakt zou zijn tijdens de ontmoeting tussen de twee mannen. In de audio zou Uribe de Venezolaanse oppositieleider instructies geven over hoe hij zou moeten omgaan met een te komen bezoek van president Juan Manuel Santos aan Caracas.

Volgens de aanklacht zijn Uribe, zijn voormalig adviseur Gaviria en Capriles schuldig aan het in gevaar brengen van Colombia’s nationale integriteit, samenzwering en belemmering van de rechtsgang. Uribe is bovendien beschuldigd van verraad. Colombia’s voormalig president, een ideologische tegenstander van de linkse Venezolaanse regering en van voormalig president Hugo Chávez, is eerder door Venezuela beschuldigd van het proberen om zich te mengen in binnenlandse aangelegenheden.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug