Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uribe: 'We hebben verloren'

Datum : 29/10/2019
Land : Colombia

Uribe: 'We hebben verloren'

Voormalig president van Colombia, Alvaro Uribe, heeft zondag zijn nederlaag toegegeven na verwoestende resultaten bij de lokale verkiezingen. In een tweet zei de leider van de extreemrechtse Democratische Partij (CD) en de politieke patroon van president Ivan Duque : “We hebben verloren. Ik erken de nederlaag met nederigheid. De strijd voor democratie kent geen einde.”

Het was al ruim voor de regionale en lokale verkiezingen van zondag 27 oktober  duidelijk dat Uribe en zijn partij een zware strijd te wachten stond. Maar de resultaten waren een onverwachte verwoesting van de regionale machtsstructuur van zijn partij.

Uribe's eerste verlies in zijn thuisbasis

Zelfs in zijn thuisprovincie Antioquia, het terrein van de 'Uribistas', zag de voormalige president de controle van zijn partij op gemeentelijk niveau verdampen. Zijn kandidaat voor gouverneur verloor van de controversiële Gaviria-dynastie. In Medellín, de hoofdstad van Antioquia, won een uitgesproken criticus van Uribe de verkiezingen, een scenario dat tot afgelopen zondag ondenkbaar was.

De CD kon alleen absolute controle houden in Casanare en kreeg controle in de jungle van de provincie Vaupés. In Amazonas, Bolívar, Guaviare en Vichada kon de CD aan de macht blijven door zich bij coalities aan te sluiten die geleid worden door centrumrechtse partijen. In de resterende 27 provincies ging de politieke controle naar regionale coalities van partijen die loyaal waren aan het centrumrechtse stemblok of, in het geval van Magdalena, de linkse oppositie.

Mogelijk einde van de Democratische Partij

Verkiezingsproblemen waren voorzien vanwege de breed verspreide afkeuring van de regering van Duque, de toenemende juridische problemen van Uribe en de politieke concurrentie met regionale elites die geen banden hadden met Uribe of zijn extreemrechtse ideologie. De nederlaag van zondag zou het begin kunnen betekenen van het einde van de partij van de voormalige president, die al heeft laten doorschemeren dat hij zich zou terugtrekken uit de politiek wanneer zijn termijn in de senaat eindigt in 2022.

Het punt is dat Uribe de CD is, zijn silhouet vormt het logo van de partij en kandidaten zijn geselecteerd op loyaliteit, niet op talent. Bijgevolg lijkt geen enkel lid van de extreemrechtse partij het potentiële charisma te hebben om zijn opperleider te vervangen.

De gieren in het politieke systeem van Colombia hebben hun eerste happen genomen uit de regionale machtsstructuur van de partij, de congresstoelen van de CD zijn achtergelaten voor de aaseters in 2022.

 

 

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug