Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uruguay en Argentinië in VN-Mensenrechtenraad

Datum : 13/10/2018
Land : Uruguay

Uruguay en Argentinië in VN-Mensenrechtenraad

De Algemene Vergadering heeft afgelopen 18 staten gekozen voor de Mensenrechtenraad, het orgaan van de Verenigde Naties dat verantwoordelijk is voor de bevordering en bescherming van alle mensenrechten overal ter wereld. Onder deze staten zijn Uruguay en Argentinië.

Bij geheime stemming koos de vergadering Argentinië, Oostenrijk, de Bahama's, Bahrein, Bangladesh, Bulgarije, Burkina Faso, Kameroen, Tsjechië, Denemarken, Eritrea, Fiji, India, Italië, de Filippijnen, Somalië, Togo en Uruguay. Alle 18 leden zullen drie jaar lid zijn vanaf 1 januari 2019.

De 18 uitgaande leden zijn België, Burundi, Ivoorkust, Ecuador, Ethiopië, Georgië, Duitsland, Kenia, Kirgizië, Mongolië, Panama, de Filippijnen, de Republiek Korea, Slovenië, Zwitserland, Togo, de Verenigde Arabische Emiraten en Venezuela. In overeenstemming met Resolutie 60/251 van de Vergadering konden deze lidstaten in aanmerking komen voor onmiddellijke herverkiezing, met uitzondering van delegaties die al twee opeenvolgende termijnen hadden vervuld: Ivoorkust, Ethiopië, Duitsland, Kenia, de Republiek Korea, de Verenigde Arabische Emiraten en Venezuela.

De 18 nieuwe leden werden gekozen volgens het volgende patroon: 5 zetels voor Afrikaanse staten; 5 voor Azië-Pacific staten; 2 voor Oost-Europese Staten; 3 voor Latijns-Amerikaanse en Caribische staten; en 3 zetels voor West-Europese en andere staten.

De Mensenrechtenraad, die in maart 2006 door de Algemene Vergadering is opgericht als de belangrijkste VN-organisatie voor mensenrechten, bestaat uit 47 gekozen lidstaten. Op basis van een billijke geografische verdeling worden de zetels van de Raad als volgt toegewezen aan de vijf regionale groepen: Afrikaanse landen, 13 zetels; Asia-Pacific staten, 13 zetels; Oost-Europese staten, 6 zetels; Latijns-Amerikaanse en Caribische staten, 8 zetels; en West-Europese en andere staten, 7 zetels.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug