Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uruguay: Geen verrassingen bij primary's

Datum : 01/07/2019
Land : Uruguay

Uruguay: Geen verrassingen bij primary's

Bij de primary’s vol nieuwe gezichten en overschaduwd door beschuldigingen van 'vuile' campagnes, waren er volgens de peilingen geen verrassingen in de resultaten van de interne verkiezingen van de belangrijkste politieke partijen in Uruguay. Daniel Martínez (Frente Amplio-Breed Front), Luis Lacalle Pou (Nationale Partij) en Ernesto Talvi (Coloradopartij) vertegenwoordigen de drie grootste partijen in het land. Nationale verkiezingen vinden plaats in oktober dit jaar.

Met 40 procent van de kiezersparticipatie (van 2.677.644 kiezers), namen 15 partijen deel aan de primary’s die samen 28 kandidaten voor het presidentschap voorstelden. Daarnaast presenteerden ze lijsten voor nationale en gemeentelijke functies.

De peilingsbureaus hebben hun uitslagen op zondagavond gemaakt, in afwachting van de volledige gegevens van het Electorale Hof. Volgens de Factum-enquête was de stand:
Frente Amplio (Linkse regerende coalitie)
Daniel Martínez: 41,3 %, Carolina Cosse: 25,9 %, Oscar Andrade: 22,4 %,
Mario Bergara: 10,3 %
Nationale Partij (Conservatieven)
Luis Lacalle Pou: 55,5 %,  Juan Sartori: 20,6 %, Jorge Larrañaga: 15,9 %, Enrique Antía: 7,5 %
Colorado Partij(Conservatieve Republikeinen)
Ernesto Talvi: 58 %, Julio Sanguinetti: 32 %,
Amorín Batlle: 10 %.

Volgens officiële gegevens heeft de Nationale Partij de meeste stemmen: 1.319. Gevolgd door het heersende Breed Front: 887 en de Coloradopartij: 661.

Vuile campagne

De interne verkiezingen van een van de meest stabiele democratieën in Latijns Amerika werden deze keer een evenement vol onbekenden en enkele verrassingen, vooral binnen de zeer traditionele Nationale Partij (PN), een conservatieve formatie die de opkomst van een verrassingskandidaat zag, Juan Sartori, schoonzoon van de Russische miljardair Dimitri Rybolovlev. De leiders van de Nationale Partij gingen in juni naar de rechter om het gebruik van vals nieuws op verschillende sociale netwerken tegen verschillende presidentskandidaten aan de kaak te stellen.

Ondanks het feit dat ze Sartori niet rechtstreeks beschuldigden, wezen ze hem aan als de auteur van tientallen berichten, telefoontjes en valse berichten die zijn twee concurrenten denigreren: Luis Lacalle Pou (favoriet) en Jorge Larrañaga. Sartori erkende dat de Venezolaanse Juan José Rendón, een specialist in "zwarte propaganda", deel uitmaakt van zijn uitgebreide team van adviseurs, maar hij zegt dat hij het gebruikt om zich tegen dergelijke campagnes te verdedigen.

Bijschrift foto: De voormalige burgemeester van Montevideo, Daniel Martínez (rechts), senator Luis Lacalle Pou (midden) en de liberale econoom Ernesto Talvi (links): de drie kandidaten voor het presidentschap van Uruguay
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug