Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Uruguay heeft toppositie met windenergie

Datum : 18/10/2018
Land : Uruguay

Uruguay heeft toppositie met windenergie

Uruguay staat wereldwijd op de tweede plaats van windenergieproducerende landen met een aandeel van 40,1% en is de enige niet-Europese natie in een toppositie, volgens een rapport van het adviesbureau SEG Ingeniería.

De gegevens van SEG komen voort uit het '2017 Wind Technologies Market Report’  dat jaarlijks door het Amerikaanse ministerie van Energie wordt uitgevoerd. Het onderzoek heeft al twaalf edities gehad en heeft tot doel een algemene beschrijving te geven van de ontwikkelingen en trends van de windenergiemarkt in de wereld.

Onder de 24 belangrijkste geanalyseerde landen om het aandeel windenergie in de  energieopwekking te beoordelen, is "een duidelijke aanwezigheid van Europese landen gemakkelijk merkbaar", aldus SEG. Vijftien landen bevinden zich in Europa, waar windenergie voor het eerst op grote schaal werd geëxploiteerd, wat op zijn beurt leidde tot de ontwikkeling van de windturbine-industrie.

In 2017 bedroeg de windenergie 5,2% van de wereldwijde elektriciteitsmatrix en slechts vier landen scoorden onder het wereldgemiddelde: China, India, Japan en Mexico, terwijl 20 landen erboven zaten. China was de natie die het windvermogen vorig jaar het meest verhoogde.

Het rapport noemt een subgroep van elf landen waarvan het aandeel windenergie minder dan 10% bedraagt, bestaande uit zeven Europese landen, de Verenigde Staten, Canada, Australië en Brazilië. In de tweede subgroep, de landen met 's werelds grootste aandeel windenergie,  bevinden zich naast Uruguay acht Europese staten. Bovenaan de lijst staat Denemarken met 47,8%, gevolgd door Uruguay met 40,1% en Ierland met 31,1%.

Afgelopen september was van historisch belang voor Uruguay; toen werd aan 48,94% van de elektriciteitsvraag voldaan door windenergie. Uruguay steeg in negen jaar van een vermogen van 14,6 megawatt (MW) naar de 1.510 MW die het momenteel heeft met meer dan 600 windturbines in het hele land.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug