Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Uruguay houdt vast aan handelsakkoord met EU, ook zonder Mercosur

Datum : 22/04/2015
Land : Uruguay

Uruguay houdt vast aan handelsakkoord met EU, ook zonder Mercosur

De Uruguyaanse president Tabaré Vázquez kondigde aan dat tijdens zijn bezoek aan Dilma Rousseff volgende maand er met prioriteit zal worden gesproken over hoe de besprekingen tussen Mercosur en Europese Unie over een handelsakkoord weer vlot te krijgen. 

Samenwerking tussen Mercosur en EU en handelsbesprekingen zijn in 1999 van start gegaan, maar zijn daarna meerdere jaren stil komen te liggen tot een hervatting in 2010. Aan beide zijden namen de obstakels echter toe. “Het is essentieel dat we met Brazilië verder komen op handelsgebied om te bezien of we uiteindelijk een overeenkomst kunnen bereiken tussen de Mercosur en de EU. Argentinië is wat afhoudend, maar we zullen zien”, zei Vázquez tijdens een bezoek met verschillende ministers aan Cerro Lago, een provincie in het noorden van het land aan de grens met Brazilië.  

In het geval dat Argentinië een overeenkomst in het kader van Mercosur afwijst, zullen Uruguay en Barzilië volgende stappen analyseren, inclusief de optie voor een handelsakkoord buiten Mercosur om. “Als we als blok verder komen, doen we dat, want dat geeft ons een betere positie en meer invloed. Maar als we niets als blok verder komen, dan overwegen we andere stappen”, onderstreepte Vázquez. 

Een van de clausules uit de statuten van Mercosus verbiedt handelsovereenkomsten met derden tenzij er unanieme consensus over is. Vázquez voegde eraan toe dat het van belang is handelsakkoorden af te sluiten buiten Mercosur en hij uitte zijn bezorgdheid over de terugval in export van de Mercosurleden Brazilië e Venezuela. Hij doelde vooral op zuivelproducten, want Uruguay heeft speciale overeenkomsten met beide landen. “Stel je voor hoe moeilijk het is andere markten te betreden waar we geen evereenkomsten mee hebben en onze concurrenten wel”, aldus Vázquez. 

Mercosur en EU hebben momenteel voorstellen gereed voor een verlaging van de tarieven, maar er bestaat nog veel kritiek op aan beide kanten. Aan de kant van Mercosur houdt Argentinië, waar in oktober presidentsverkiezingen zijn, de poot stijf en binnen de EU zijn meerder landen, zoals Frankrijk, Ierland en Spanje bezorgd over de concurrentie van de landbouw uit de Mercosur. 

Uruguay is onder de nieuwe regering van Vázquez en met het oog op de dalende grondstofprijzen naarstig op zoek naar andere markten en handelsovereenkomsten. Het land is nu waarnemer van de Pacifische Alliantie, de meer dynamische groep langs de Pacifische kust waarvan Chili, Peru, Colombia en Mexico lid zijn. Allemaal landen die dit jaar en in 2016 naar verwachting flink zullen groeien, in tegenstelling tot de verwachtingen voor de Mercosurleden Brazilië, Argentinië en Venezuela

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug