Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uruguay identificeert lichaam van gemartelde vakbondsactivistmilitair

Datum : 06/12/2011
Land : Uruguay

Uruguay identificeert lichaam van gemartelde vakbondsactivistmilitair

De Uruguayaanse autoriteiten verklaren dat zij in oktober het lichaam van vakbondsactivist Julio Castro hebben geïdentificeerd op een militaire basis. De activist verdween in 1977.

Een commissie die de misdaden onderzoekt die gepleegd zijn tijdens het militaire bewind in Uruguay geeft aan dat Castro na twee dagen verhoor en marteling in een geheim verhoorcentrum is overleden. Geschat wordt dat zevenduizend politieke gevangenen vastgehouden werden gedurende de dictatuur van 1975 tot 1983. Ongeveer tweehonderd van hen werden vermoord.

Het lichaam van Castro is gevonden op een legerbasis aan de rand van hoofdstad Montevideo op 21 oktober. Een team van forensische archeologen doorzocht het gebied op sporen van mensen die tijdens de dictatuur junta verdwenen. DNA-tests wezen uit dat de overblijfselen die van Julio Castro zijn, een leraar en een van de oprichters van Frente Amplio, een linkse coalitie van politieke partijen. Castro was een activist voor mensenrechten en sociale gelijkheid.

Hij werd door de militaire regering aangehouden op 1 augustus 1977 en volgens getuigenis van een andere gevangene werd hij vastgehouden in een geheim gevangenenkamp. De militaire dictatuur en de misdaden die gedurende deze periode zijn gepleegd, blijven een controversieel onderwerp in de Uruguayaanse maatschappij. In oktober stemde het Congres ermee in om het generaal pardon te herroepen, dat officieren beschermt tegen gerechtelijke vervolging voor misdaden die gepleegd zijn tussen 1975 en 1983. Het debat dat voorafging aan de stemming duurde twaalf uur.

 

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug