Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uruguay maakt alleen goede marihuana

Datum : 13/01/2014
Land : Uruguay

Uruguay maakt alleen goede marihuana

Uruguay legaliseert marihuana niet alleen, het wil ook kwaliteitsmarihuana produceren. Een overheidsinstelling zal toezicht houden op de kweek, het gebruik en de verdeling van het product. 

Uruguay staat op het punt om wereldwijd het eerste land te worden waar de productie, verkoop en distributie van marihuana volledig legaal zijn. President José Mujica ondertekende de wet over de regulering van marihuana eind vorige maand; verwacht wordt dat die in april in werking treedt, 120 dagen na zijn goedkeuring in het Congres. 

Sinds de jaren 1970 wordt het bezit en de consumptie van kleine hoeveelheden marihuana voor persoonlijk gebruik niet meer bestraft in het Zuid-Amerikaanse land met 3,3 miljoen inwoners. De teelt, verkoop en verspreiding van de drug waren tot nu toe wel illegaal. 

Veertig gram legale marihuana (goed voor zo’n 40 joints) zal beschikbaar zijn voor elke inwoner van Uruguay die zich geregistreerd heeft in het federale register. Wie zelf thuis aan de slag gaat, zal tot zes planten mogen kweken en 480 gram per jaar mogen oogsten. "Dat is een technische schatting van een redelijke hoeveelheid marihuana, zonder dat de gebruiker de kans loopt om in een problematisch druggebruik te vervallen", zegt senator Roberto Conde van de regerende linkse coalitie. 

De hele sector zal moeten opereren onder toezicht van het Instituut voor Regulering en Controle van Cannabis, een overheidsinstelling die door de wet in het leven wordt geroepen. De overheid wil ook controle hebben op de kwaliteit van het product en zal er op toezien welke soort marihuana er aangeplant wordt, hoe die zal groeien en voor welke prijs die uiteindelijk verkocht zal worden. Verder wordt er bijgehouden wie gebruiker is, en wie betrokken is bij andere aan marihuana gerelateerde activiteiten. Ook de cannabisclubs worden geregistreerd en de afkomst van de marihuana zal traceerbaar moeten zijn.  

Momenteel wordt er bestudeerd wat de beste manier zal zijn om scherp geprijsde, hoogwaardige marihuana te produceren en daar lokale kleine en middelgrote producenten bij te betrekken. Zo wil men voorkomen dat buitenlandse bedrijven de activiteit zouden kunnen overnemen. "We vormen hier geen vrije markt voor marihuana of andere drugs", zegt Conde. "Mensen zullen toegang hebben tot cannabis door het zelf te planten, of naar cannabisclubs of de apotheker te gaan op vertoon van hun identiteitskaart." 

Uruguay telt tussen de 18.000 en 20.000 regelmatige gebruikers van marihuana. Tussen de 79.000 en 100.000 mensen gebruiken het een paar keer per maand.

 
Bron : IPS, MO
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug