Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uruguay steunt Venezuela

Datum : 27/09/2019
Land : Uruguay

Uruguay steunt Venezuela

Uruguay zal zich terugtrekken uit het Inter-Amerikaanse Verdrag van Wederzijdse Assistentie (TIAR, beter bekend als het Rio Pact) wegen een “duidelijke poging” van andere ondertekenaars om geweld toe te passen tegen Venezuela, stelt de Uruguayaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rodolfo Nin Novoa, afgelopen dinsdag tijden een persvoorlichting in Montevideo.

TIAR is een regionaal verdedigingsverdrag dat is getekend in Rio de Janeiro in 1947. Het verdrag werd gebruikt door de VS en de Latijns Amerikaanse bondgenoten in september om collectieve actie te faciliteren wegens de vermeende dreiging die wordt gevormd door president Nicolas Maduro en zijn regime. Op maandag kwamen de ondertekenaars overeen tot het instellen van sancties tegen entiteiten en individuen die worden gelinkt aan de Venezolaanse president die wordt verdacht van witwassen en andere economische misdaden.

Alleen Uruguay heeft tegen de resolutie gestemd. Trinidad en Tobago onthield zich van stemmen.

“Uruguay zal zich terugtrekken uit het Inter-Amerikaanse Verdrag omdat het een duidelijke poging is met een duidelijke intentie (door andere ondertekenaars) om het internationale recht te schenden”, stelde Nin Novoa. Bovendien, het internationale recht geeft geen toestemming en verbiedt het gebruik van geweld en unilaterale sancties,” sprak de Uruguayaanse minister.

Montevideo had eerder gedreigd het pact te verlaten indien militairen zouden worden ingezet. De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Carlos Holmes Trujillo, stelde echter dat “er geen discussie over een militaire interventie in Venezuela heeft plaatsgevonden” gedurende de gesprekken.

Desondanks gelooft Uruguay dat de resolutie van afgelopen maandag de eerste stap was in de legitimatie van het gebruik van militairen tegen Venezuela.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug