Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uruguay verdedigt legalisering marihuana in Mexico

Datum : 04/03/2013
Land : Uruguay

Uruguay verdedigt legalisering marihuana in Mexico

De Uruguyaanse minster van Buitenlandse Zaken, Eduardo Bonomi, neemt komende week deel aan een forum over alternatieven voor het drugsbeleid in Mexico. Daar zal hij ook uitleggen waarom Uruguay marihuana wil legaliseren.

Bonomi is aanwezig op het forum “Seguridad Ciudadana, Política de Drogas y Control de Armas” (burgerveiligheid, drugsbeleid en controle op wapens), dat op 6 en 7 maart plaatsvindt in Mexico-Stad. Ook ministers van Colombia, Costa Rica, Guatemala en Mexico zijn aanwezig.

Minister Bonomi verklaarde dat de drugshandel berust op drie zaken: de productie, de markt en de handel. “De ontwikkelde landen komen in hun oorlog tegen de drugs niet aan de markt, want ze zijn zelf de belangrijkste afnemers. Daarom richten zij zich op de productie en de handel in de onderontwikkelde landen, waar de doden vallen”, stelde Bonomi. Volgens hem betekent het idee van zijn regering om marihuana te legaliseer “niet dat ze de drug wil promoten, maar dat zij een gereguleerde productie wil en dat het bebruik wordt bestreden door educatieve campagnes.”

President Mujica van Uruguay wees er al vaak op dat na ruim vijftig jaar repressie de drugshandel voortdurend toeneemt. “Wij Latijns-Amerikanen staan er middenin en de drugshandel heeft tot veel bloedverlies geleid in het continent en dreigt nog groter te worden.” Hij wees erop dat de “grote markt” voor de drugshandel in de Verenigde Staten ligt die geen manier hebben gevonden het verbruik te stoppen of te verminderen. Ook heeft Mujica gezegd dat de drugshandel “een vergif” is in de maatschappij waarvan de gevolgen erger zijn dan van de drug zelf.

De president lichtte toe dat de legalisering van marihuana  tot doel heeft de handel in drugs te bestrijden, die hij betitelde als “de ergste gesel van Latijns Amerika.” De wet, die nu ter goedkeuring bij het parlement ligt, geeft de staat het recht tot controle en regulering van de invoer, uitvoer, verbouw, oogst, productie, verkrijging, commercialisering en distributie van cannabis.

 

Bron : Nuevo Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug