Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Uruguay verlaat onderhandelingen vrijhandelsakkoord TISA

Datum : 16/02/2016
Land : Uruguay

Uruguay verlaat onderhandelingen vrijhandelsakkoord TISA

Uruguay heeft beslist niet langer deel te nemen aan de onderhandelingen voor het vrijhandelsakkoord TISA. Dit akkoord gaat over de privatisering van de openbare diensten. Voorlopig is Uruguay het enige land ter wereld dat beslist niet tot grote vrijhandelsakkoorden toe te treden.

Dit belangrijke precedent krijgt zo goed als geen enkele weerklank in de internationale media. Voor de tegenstanders van vrijhandelsakkoorden is dit echter een bijzonder relevant precedent. Op dit ogenblik zijn drie grote wereldwijde vrijhandelsakkoorden aan voltooiing toe of nog in onderhandeling. Het TTIP-verdrag (Transatlantic Trade and Investment Partnership) tussen de EU en de VS wordt nog steeds in het grootste geheim onderhandeld, maar komt onder steeds grotere druk van de publieke opinie.

Het TPP-verdrag (Trans-Pacific Partnership) verenigt de VS en Canada met tien andere landen rond de Stille Oceaan (Australië, Brunei, Canada, Chili, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw-Zeeland, Peru, Singapore, de Verenigde Staten, en Vietnam). Voor het ogenblik lopen de ratificaties door de betrokken parlementen. Het volksverzet tegen dit verdrag blijft echter aanhouden.

Minder bekend is het TISA-verdrag (Trade in Services Agreement) dat een liberalisering en privatisering voorziet van een groot aantal diensten zoals juridisch advies van advocaten en notarissen, internet, elektronische betalingen en handel, boekhouding, fiscaal advies, architectuur en stedenbouw, technische en wetenschappelijke onderzoeken en testen, diergeneeskunde, technische opleidingen, vrachtluchtvaart, pakjesdiensten, overheidscontrole op vergunningen en technische standaarden, zeetransport, telecommunicatie, stockering en behandeling van persoonsgegevens en professioneel advies, maar ook essentiële diensten zoals water, energie, onderwijs en gezondheidszorg.

Banken en multinationals zijn harde voorstanders van dit verdrag. De kritiek op het TISA-verdrag is zo goed als identiek als die tegen het TPP en het TTIP. Vooral de complete geheimhouding van de onderhandelingen wordt op de korrel genomen.

Het verdrag wordt onderhandeld tussen de EU, de VS, Australië, Canada, Hong Kong, IJsland, Israël, Japan, Liechtenstein, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Taiwan, Zuid-Korea, Zwitserland, Colombia, Costa-Rica, Mexico, Panama, Peru, Turkije, Pakistan en (tot voor kort ) Uruguay.

De beslissing van Uruguay om niet tot TISA toe te treden toont dat het wel degelijk mogelijk is voor kleine naties om zich uit grote vrijhandelsakkoorden terug te trekken en kan andere landen – of liever hun bevolking – aanzetten om hetzelfde te doen met TISA, TPP en TTIP.

Bron : De Wereld Morgen
Bookmark and Share


Terug