Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Uruguay weigert asiel oud-president Peru

Datum : 04/12/2018
Land : Uruguay

Uruguay weigert asiel oud-president Peru

Uruguay ’s president, Tabaré Vazquez, heeft samen met de minister van Buitenlandse Zaken, Rodolfo Nin Novia, aangekondigd dat Uruguay de voormalige president van Peru, Alan García, geen politiek asiel zal verlenen. De afwijzing van het verzoek komt door het feit dat in Peru “de drie machten binnen de staat vrij opereren”, zei Vázquez.

In een persconferentie verklaarde de Uruguayaanse president dat hij bij zijn besluit rekening heeft gehouden met het onderzoek naar de voormalige Peruaanse president naar economische misdaden. Hierbij refereerde hij aan de vermeende betaling van 100.000 Amerikaanse dollars van constructiebedrijf Odebrecht aan García voor een conferentie die hij gaf in Brazilië. Daarnaast waren er onregelmatigheden bij de toekenning van het contract voor de bouw van de eerste metroverbinding in Lima.

De minister van Buitenlandse Zaken, Nin Novoa, citeerde Artikel 3 van de Caracas Conventie in 1954 waarin staat dat “het niet wetmatig is” om asiel te verlenen aan personen die worden vervolgd of onder verdenking staan van misdaden ten tijden van de aanvraag.

Vazquez zei dat politieke meningen zijn genegeerd met betrekking tot de afwijzing, maar dat er is gekeken naar meer dan 1.000 sheets met informatie over de zaak, die waren toegestuurd door de regering van de Peruaanse president Martin Vizarra. “We hebben de situatie diep bestudeerd”, zei de Uruguyaanse president.

Volgens de Peruaanse president heeft García de woning van de Uruguaanse ambassadeur in Lima inmiddels verlaten. García had zijn toevlucht genomen tot de woning, nadat de Peruaanse autoriteiten hadden aangekondigd dat ze de grenzen voor hem voor 18 maanden zouden sluiten.

De officier van justitie onderzoekt het aannemen van steekpenningen voor meer dan 24 miljoen Amerikaanse dollars die Odebrecht heeft toegegeven te hebben betaald aan de Peruaanse regering tussen 2005 en 2016.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug