Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Uruguay zal opnieuw meer rundvlees exporteren dan Argentinië

Datum : 24/03/2011
Land : Uruguay

Uruguay zal opnieuw meer rundvlees exporteren dan Argentinië

Deze week kondigde de Uruguyaanse minister van Landbouw en Veeteelt, Tabare Aguerre, aan dat de export van rundvlees een verwacht totaal van 1,4 miljard dollar zal bereiken in 2011. Dit zou het dubbele zijn van de totale export in 2004, toen Uruguay herstellende was van de financiële malaise na de uitbraak van mond-en-klauwzeer in 2002.

Dit betekent dat Uruguay voor het derde achtereenvolgende jaar meer rundvlees zal exporteren dan buurland Argentinië. Dit is al het geval sinds de tweede helft van 2008 toen de inmiddels overleden Argentijnse president Nestor Kirchner een verbod op de uitvoer van rundvlees vervaardigde om de binnenlandse markt te bevoordelen.

Met deze restricties nog steeds effectief in 2010 reikte de Argentijnse export van rundvlees tot 1,35 miljard dollar. Dit zal het komende jaar naar verwachting 1,2 miljard dollar zijn. Volgens Luis Fratti, hoofd van het Uruguyaanse Instituto Nacional de Carnes (INAC) is ongeveer 80 procent van het Argentijnse rundvlees bestemd voor de binnenlandse markt.

Daarentegen is meer dan 65 procent van de Uruguyaanse productie voor de export bestemd, omdat de binnenlandse markt veel kleiner is (3,5 miljoen inwoners tegen 41 miljoen). Sinds de invoering van exportrestricties in Argentinië heeft Uruguay zich kunnen manifesteren als een exporteur van topkwaliteit rundvlees uit de River Plate en heeft haar markten kunnen diversifiëren: Rusland neemt 30 procent voor haar rekening, de Europese Unie 20 procent en rest is verdeeld over andere landen.

Bron : MercoPress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug