Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Uruguayaanse soja bereikt 1,5 miljoen ton

Datum : 04/08/2011
Land : Uruguay

Uruguayaanse soja bereikt 1,5 miljoen ton

Volgens het nationale Bureau voor de Statistiek, DIEA, was soja de afgelopen zomer de koning van de gewassen in Uruguay. Er was 1,5 miljoen ton soja geplant op 862.000 hectare met een gemiddelde opbrengst van 1,788 kilo per hectare. Het totaal aan zomergewassen bedroeg bijna een miljoen hectare (976.700), wat 16 procent lager was dan de oorspronkelijke schattingen. Dit lag volgens DIEA voornamelijk aan de droge periode tijdens afgelopen zomer. De opbrengst van gronden die beplant zijn met maïs en sorghum is iets meer gekrompen dan sojabonen. Dit heeft te maken met het feit dat deze gronden bij gebrek aan water zijn overgedragen aan de veeteelt.

Toch behield maïs een gebied dat vergelijkbaar is met de drie voorgaande oogsten, wat duidt op een herstel na een verlies aan belangstelling bij boeren. Het beplante areaal aan sorghum en de oogst hiervan was lager dan tijdens de vorige oogst. Met betrekking tot de wintergewassen schat DIEA het te beplanten gebied op 655.700 hectare, wat 33 procent meer is ten opzichte van vorig jaar. Dit betekent dat het areaal, gewijd aan tarwe, naar verwachting zal uitbreiden met 137.000 hectare, wat 34 procent meer is dan in de winter van 2010. De grootste groei in beplant oppervlakte zal gerst zijn met een stijging van 55 procent, al moet worden opgemerkt dat de oogst van afgelopen jaar de kleinste was gedurende de laatste tien jaar.

 

Bron : MERCOPRESS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug